Policija nemoćna: Prijavljujemo višestruke počinitelje, no sud ih samo novčano kažnjava

M.P./Varaždinske vijesti | 27.6.2018. u 13:33h | Objavljeno u Crna kronika

- Nismo zadovoljni stanjem sigurnosti na prometnicama Varaždinske županije u prvih pet mjeseci ove godine, ponajviše jer imamo pet smrtno stradalih osoba u prometu, odnosno dvije osobe više nego u istom razdoblju prošle godine - ukazao je voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec tijekom današnje sjednice Savjeta za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije.

U prvih pet mjeseci 2018. evidentirano je 487 nesreća što predstavlja porast od 10 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Od spomenutog broja nesreća, 127 bilo je s ozlijeđenim osobama, a preostalih 355 s materijalnom štetom.

- Podsjećam, na našim je prometnicama lani smrtno stradalo devet osoba što je Varaždinsku županiju svrstalo među dvije najsigurnije županije u Hrvatskoj po stopi smrtnosti na 100.000 stanovnika. Ove godine imamo već pet smrtno stradalih, no nadam se da se taj negativni trend neće nastaviti do kraja godine, te da ćemo zaustaviti smrtna stradavanja na prometnicama i ispuniti ono što je zacrtano Nacionalnim programom sigurnosti cestovnog prometa, a to je šest poginulih osoba na 100.000 stanovnika - rekao je Posavec.

Od pet smrtno stradalih osoba u prvih pet mjeseci ove godine, tri su bila pješaci, a dva motociklisti. Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske stoga najavljuje pojačane mjere u prometu, i prema tim ugroženim kategorijama u prometu, ali i prema vozačima motornih vozila koji ne vode računa o njihovoj sigurnosti i nisu dovoljno oprezni.

Međutim, nerijetko su i sami pješaci i motociklisti krivi zbog svog stradavanja.

- U obje nesreće u kojima su ove godine poginuli motociklisti, oni su sami bili krivci za svoje stradavanje, i to zbog prevelike brzine. Nadalje, u nesreći na državnoj cesti D2 u Cestici pješakinja je neoprezno prelazila kolnik zbog čega je na nju naletio auto i usmrtio je. U nesreći u Čalincu na pješaka koji je ležao na kolniku naletio je pak alkoholizirani vozač, dok je u Ulici Zrinskih i Frankopana u Varaždinu na pješakinju koja je propisno gurajući bicikl prelazila preko pješačkog prijelaza naletjela vozačica - pobrojao je Posavec nesreće s poginulim osobama u prvih pet mjeseci ove godine.

Pritom se posebno osvrnuo na nesreću u Čalincu koju je skrivio vozač koji je, osim što je bio alkoholiziran, već otprije dobro poznat policiji zbog niza prometnih prekršaja.

- Radi se o multirecidivistu koji je već više puta zatečen u vožnji u alkoholiziranom stanju te ima zabranu upravljanja. Policija njega, ali i mnoge takve, svaki puta redovito prekršajno prijavljuje da bi mu potom sud izrekao plaćanje novčane kazne - ukazao je Posavec.

nesreca2_resize.JPG

Inače, najviše nesreća ove godine dogodilo se zbog brzine i alkohola, zbog oduzimanja prednosti prolaska te prelaska na drugu prometnu traku. Najveći broj nesreća skrivili su vozači do 30. godine starosti.

- Do kraja godine provodit ćemo akcije usmjerene na nadzor brzine kretanja i vožnje pod utjecajem alkohola, koji su i dalje najčešći uzrok nesreća, no tu su i tzv. tihi ubojice – korištenje mobitela u vožnji, odnosno distrakcija, te nekorištenje sigurnosnog pojasa za vrijeme vožnje - najavio je Posavec.

Predsjednik savjeta dr.sc. Zvonimir Sabati naveo je da se posebno problematičnom pokazala državna cesta D2 od Dubrave Križovljanske prema Koprivnici na kojoj se vozači ne poštuju ograničenja brzine.

- Kao savjet, konstantno ćemo upozoravati na to i predlagati moguća rješenja, no postoje kamere i prekršaji se kažnjavaju. Ipak, to će se morati više nadzirati i po mojem su mišljenje potrebne jače policijske kontrole - rekao je Sabati ujedno dodavši da je potrebno pojačati sigurnost najugroženijih sudionika u prometu, prvenstveno pješaka i školske djece.

Osim stanja sigurnosti, tema današnje sjednice bila je i priprema za nadolazeću turističku sezonu. Posavec je najavio da će djelatnici PU varaždinske, usprkos svim zadaćama koje imaju, prvenstveno oko odlazaka na ispomoć županijama na moru, tijekom cijele sezone pojačano nadzirati promet kako bi na prometnicama bilo što bolje stanje sigurnosti.

Jelena Fosić iz Nedeljanca članovima savjeta ukazala je na kritičan dio državne ceste D35 kod područne škole u Nedjeljancu.

- Ta je dionica ceste ravna pa vozači postižu velike brzine, a djeca hodaju po biciklističkoj stazi. Pravo je čudo da se još nije dogodila neka teža nesreća - ukazala je Jelena koja predlaže da se ondje postavi semafor.

Također, identična je situacija i kod osnovne škole u Petrijancu.

I Sabati i Posavec ovim su putem pozvali sve ostale građane da im se jave s inicijativama.

- Incijative građana svakako su dobrodošle jer oni sami najbolje znaju što se događa u njihovim sredinama, bolje od nas u policiji. Već smo imali nekoliko takvih inicijativa građana koje su rezultirale rješenjima nakon kojih je došlo do poboljšanja stanja sigurnosti. Svaka se inicijativa građana analizira - rekao je Posavec te ujedno pozvao građane da ih kontaktiraju na 192 u slučaju da na cesti primijete vozača koji čini prometne prekršaje.

Označeno u