Pješakinja poginula u Cestici neoprezno prelazila kolnik bez reflektirajućeg prsluka Foto: VV arhiva

Pješakinja poginula u Cestici neoprezno prelazila kolnik bez reflektirajućeg prsluka

M.P./Varaždinske vijesti | 15.1.2018. u 11:42h | Objavljeno u Crna kronika

Iz PU varaždinske izvještavaju o detaljima nesreće u kojoj je u petak oko 17.20 sati u Varaždinskoj ulici u Cestici smrtno stradala 74-godišnjakinja.

- Ona je prelazila kolnik van obilježenog pješačkog prijelaza, a da se prethodno nije uvjerila da to može učiniti na siguran način te nije bila označena izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Tom je prilikom na nju prednjim dijelom naletjelo teretno vozilo kojim je iz smjera Gornjeg Vratna u smjeru Babinca upravljao 59-godišnji državljanin Slovenije. Nesretna je žena uslijed udara zadobila teške tjelesne ozljede od kojih je preminula u Općoj bolnici Varaždin u 18.45 sati. Dežurna državna odvjetnica odredila je obdukciju preminule i tehnički pregled vozila - naveli su iz policije.

Ovom prilikom ističu kako je praćenjem nesreća u 2017. godini utvrđeno da je došlo do značajnog porasta prometnih nesreća u kojima sudjeluju pješaci.

Tako je tijekom 2017. godine u nesrećama stradalo ukupno 58 pješaka, što predstavlja porast od 57 posto. U tim nesrećama, dva pješaka su smrtno stradala, jedan je zadobio teške tjelesne ozljede i 17 njih lakše.

- Analizom spomenutih nesreća utvrđeno je da u značajnom dijelu pješaci svojim nepropisnim ponašanjem u prometu doprinose nastanku prometnih nesreća i svojem stradavanju. Kao najčešći uzroci pojavljuju se njihova nedovoljna viđenost u prometu i nepropisno kretanje i zadržavanje na kolniku. Napominjemo da su pješaci za vrijeme kretanja kolnikom, noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti dužni biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili nekom reflektirajućom materijom. Također u takvim uvjetima sudjelovanja u prometu biciklisti su dužni biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili nekom drugom reflektirajućom oznakom. Apeliramo na navedene kategorije sudionika u prometu, da prvenstveno zbog svoje i sigurnosti drugih sudionika u prometu, za vrijeme kretanja kolnikom, koriste spomenute reflektirajuće materije ili druge oznake - napominju iz policije.

Policijski službenici Policijske uprave varaždinske će, dodaju, u idućem razdoblju poduzimati pojačane mjere u nadzoru prometa radi sprječavanja događanja prometnih nesreća i podizanja razine sigurnosti pješaka i biciklista u prometu.

- U prometu je važno dobro vidjeti, ali još važnije, biti viđen od strane drugih sudionika - zaključuju.

Označeno u