Marina i Danko Bunić: Našu su Nušu osudili prije presude

| 27.5.2019. u 17:00h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

- Jednostavno, nismo mogli ne progovoriti nakon svega što smo ne samo toga dana, nego zadnjih dvije godine doživjeli mi, a posebno naša kći za koju su svašta pisali i još pišu pojedini mediji, kao i pojedinci na društvenim mrežama gdje su je davno osudili prije suda, iako stvari nisu tako jednostavne kako se čini nakon nepravomoćne presude, naglašavaju Marina i Danko Bunić, roditelji danas 23-godišnje Nuše Bunić, objašnjavajući zašto su vrlo emotivno istupili nakon izricanja presude.

Za dio medija, kako napominje Marina, Nuša je hladnokrvni ubojica od prvog dana nakon tragedije, koja je shrvala obje obitelji, dok s druge strane nisu objavili ni riječ koja se ne uklapa u sliku o pokojnom, koja se maksimalno idealizirala kako u jasnosti, tako i na sudu, pri čemu se ide toliko daleko da je iz Nikolinog mobitela, koji je (pre)kasno uzet na vještačenje, izbrisano čak 1.376 fotografija i podataka snimljenih u vrijeme dok je hodao s Nušom, dok slike od ranije postoje.

Čemu idealiziranje?

- Zato smo ispred suda ukazali da se liječio na psihijatriji nakon pokušaja suicida. To možda i ne bi bilo toliko bitno za slučaj da razlog za to nije bilo to što nije mogao prihvatiti da ga je ostavila bivša djevojka T.M., i to zbog njegove posesivnosti, agresivnosti, grubog omalovažavanja i čudnog stava prema ženama. Vidljivo je to bilo i na njegovom FB profilu, ali je to sve izbrisano. Zašto? Zbog toga je i Nuša, koja je s njime bila u vezi svega osam mjeseci, otišla od njega gotovo godinu dana prije kobnog lipnja i ušla je novu vezi s dečkom, koji je i danas, usprkos svemu, uz nju. Bila je sretna i zadovoljno, okrenula je novu stranicu svog života. Zašto bi onda nekog ubila? I nisu Nuša i T.M., koja je saslušana na sudu, jedine djevojek kojima je smetalo agresivan odnos prema ženama u kojem je bilo i prijetnji nožem. To je svjedokinja jasno rekla i na sudu. Međutim, treba reći i to da se Nikola trudio biti dobar i bio je dobar, ali je isto tako, nažalost, povremeno imao i drugu stranu, koja je dolazila do

izražaja u njegovim vezama, što govori da je to jednostavno bilo dio njega, osobito kad bi popio, veli Danko Bunić, kojem nije jasno zašto mediji nisu o svemu tome napisali ni riječ, odnosno zašto imaju potrebe idealizirati.
Posebno se pitaju zašto oni koji se pribjegli idealiziranju ne objavljuju nalaz glavne vještakinje Službe kemijsko-fizikalnih i toksikoloških vještačenja o tome što je sve nađeno u krvi i urinu pokojnika.

-Reakcije na presudu, nakon naše šutnje od 23 mjeseca, više je nego normalno da su bile emotivne, a izazvane su jednostranim pisanjem medija, javnim linčem koji nikad do sada nije viđen. Iz sudskog postupka selektivno su plasirani dijelovi dokumentacije kako bi se napravio pritisak na sud, i to neistiniti, temeljm čega je javnost unaprijed osudila našu kćer, sotonizirajući je, ukazuje otac.

Roditelji naglašavaju da o Nikoli, kao niti o bilo čemu vezano uz tragičan slučaj, nisu govorili prije, budući da su morali potpisati dokument u kojem im je zapriječena zatvorska kazna do tri godine te novčana kazna od 50.000 kuna u slučaju iznošenja informacija u javnosti tijekom sudskog postupka.

- Ne vjerujem da smo samo mi to potpisali. Stoga nam nije jasno kako su u javnost dolazile pomno odabrane informacije i fotografije odabranim medijima ne samo sa suđenja, nego čak i istrage, koja je tajna. Kako smo htjeli izbjeći javni linč, koji se ipak dogodio, nama nije bilo u interesu curenje informacija. Dakle, izvor su državno odvjetništvo, sud ili strana oštećenog. Državno odvjetništvo, koliko znamo, razmatralo je odakle dolaze u javnost informacije o tijeku postupka, ali ne znamo što se utvrdilo. To bismo htjeli itekako znati jer smo duboko uvjereni da bez toga ne bi se mogla stvoriti javna hajka protiv naše kćeri. Toj medijskoj hajci i linču je, nažalost, podlegao i sud, koji nije pomno razmotrio tragičan slučaj, odnosno uzeo je u obzir samo neke dokaze, a ostale je zanemario ili potpuno pogrešno protumačio, smatra otac osuđene, ukazujući da se novinar u jednoj redakciji otvoreno bunio što o slučaju piše i njegova kolegica, što otvara sumnju da je imao neke posebne interese u svemu.

Na zadnji dan škole

Više je toga, kako naglašavaju roditelji osuđene, što je bilo zanemareno tijekom suđenja, sudeći prema kratkom obrazloženju nepravomoćne presude.

-Kobnog dana, 15. lipnja 2017. Nuša je slavila sa svojim društvom zadnji dan nastave. Sve je položila te je planirala kako će ići u Graz na studij stranih jezika. Zašto bi i kako bi baš takvog dana planirala ubojstvo, nije jasno. To pogotovo što tog dana Nikola zove nju, on inicira razgovore i susret. Nuša mu veli da ako je treba, neka dođe u njezino društvo koje slavi, što se vidi iz poruka i izjave svjedoka. No, Nikola joj je rekao da je želi nasamo, na što mu je Nuša - koja je imala dečka, koji je i danas uz nju - odgovorila „Jbm sve smo si rekli...nemamo više šta“. Međutim, kad je njezino društvo sa Starog grada otišlo u Narcu, Nikola, koji je imao novu djevojku, došao je po Nušu koja je ipak otišla s njim jer joj je rekao da će je odvesti doma, a prije toga provozati samo jedan krug po gradu, veli otac, dok majka dodaje da je utvrđeno 70 telefonskih kontakata između Nikole i Nuše od 25. svibnja 2016., od čega 53 on inicirao, a 17 Nuša, pri čemu su to bili povratni pozivi na njegove neodgovorene pozive.

Vjerojatno upravo zbog tolikih poziva, kako dodaju roditelji, Nuša je pristala naći se s Nikolom, ne znajući da će je odvesti na Dravu na kojoj je oštećeni teško ozlijeđen nožem, kojeg roditelji nikad nisu vidjeli kod kćeri, ali jesu na fotografijama s mora kad je Nikola čistio ribe. No, futrola noža je s Turekovim mikrobiološkim tragovima nađena u torbici, kao i njegove sunčane naočale pa je pitanje kako su tamo i zašto zapravo dospjeli.

-Torbica od Nuše, koja je pronađena na Nikolinom sjedalu, nije bila velika, tako da nož nije mogao biti u njoj nezamijećen. A tijekom suđenja dvoje je svjedoka reklo da je uzimalo ili stavljalo svoje stvari, odnosno koristilo Nušinu šminku. I nitko nije vidio nikakav nož. A jedan od svjedoka bio je s Nušom neposredno prije nego što ju je Nikola pokupio ispred Nace, ukazuje otac, koji se čudi kako je sud prešao preko toga, kao i preko svjedočenja bivše djevojke Nikole, dok je uzeo u obzir izjave dvojbene svjedokinje, koja je rekla da je od nekog čula kako će se Nuša osvetiti, iako je kasnije javno napisala kako je to pijana izmislila.

Bez mobitela

Na Dravi se dogodila kobna ozljeda prilikom samoobrane, naglašavaju roditelji, dodajući da na to ukazuju ozlijede i pronađeni trgovi borbe. Uz to, dodaju, nađena je i sperma Tureka na Nušinoj odjeći, što ukazuje na pokušaj silovanja zbog kojeg je podnijeta i kaznena prijava PU varaždinskoj, ali o tome svemu nije obaviještena javnost, a ne zna se ni što je sa spomenutom prijavom.

- Držeći nož, tražio je da se skine. Uslijedio je sukob tijekom kojeg je Nuša došla do odloženog noža s kojim se pokušala obraniti, odnosno odbiti napad od sebe. Tom prilikom dogodio se nesretan ubod. Oblila ju je krv, ali ona nije u mraku znala težinu ozlijede, tim više što ju je Nikola prvo pokušao uhvatiti, ali nije uspio jer se sakrila u grmlje. Zatim se odvezao i ostavio je na Dravi. Ne znajući točno gdje je, kći je krenula je prema prvim svjetilima. Naime, više nije imala mobitel kod sebe pa me kobne noći nazvala iz portirnice Aquatehnike te rekla da ju je Nikola napao, da je imao nož i da je sva krvava. I kad je došla do portirnice, rekla je da ju je bivši dečko napao i pokušao silovati, a zaštitar je o svemu odmah obavijestio svoje pretpostavljene i mene, nakon što je to zamolila Nuša, ukazuje otac.

Posebno pita na koji je način njegova kći mogla s Drave, bez mobitela, pozvati Hitnu službu ili policiju, što joj se predbacuje da nije učinila. Uz to, ukazuje da je u Kumičićevoj ulici, pokraj automobila Tureka, nađena odbačena vezica s tenisica Nuše s kojom ju je vezao.

-A kad sam ja došao do Nikole kobne noći, naišao sam na svjedoka te pitao je li pozvao Hitnu. Tek kad je to potvrdio, točnije rekao mi da sigurno dolaze, otišao sam sav zabrinut i u šoku da vidim što je s Nušom jer mi je bio jasno da je sigurno došlo do nekakve borbe s obzirom na krv, napominje otac.

Iako u prilog napada govore i njezine ozlijede, kako dodaju, sud drži da si ih je možda sama nanijela, iako je ozlijeđena i na mjestima gdje to ne bi mogla sama učiniti.

Zašto nije odgovarala

Žaleći što je suda u cijelosti zatvorio suđenje za javnost, roditelji posebno objašnjavaju zašto se kći branila šutnjom, odnosno svoju je obranu napisala i usmeno iznosila, ali nije odgovarala na pitanja, što je sudsko vijeće uzelo kao otegotnu okolnost, iako na to okrivljeni ima pravo. Uz to, sud je znao da Nuša ni u školi nije odgovarala pred razredom zbog anksioznosti, pa bi bilo razumljivo to da to nije činila ni u puno težoj situaciji sudskog postupka.

- Nuša je doživjela kao mlada djevojka, 21-godišnjakinja, uistinu tešku tragediju nakon koje je odmah završila u zatvoru u kojem je i danas, dakle dvije godine. Sve to što joj se dogodilo i događa psihički ju je slomilo do te mjere da je tretirana antidepresivima i psihoanalgeticima, kakve nikada prije nije uzimala. Uslijed svega toga, nije mogla dugo vremena suvislo pričati ni s nama roditeljima o jednostavnim stvarima, odnosno razumjeti što je pitamo, a kamoli li iznositi svoju obranu i biti izložena ispitivanjima. Znali smo s njom razgovarati a da ni samo nismo znali o čemu pričamo pa smo odlučili da obranu iznosi pismeno. Kako nije imala adekvatan tretman, privatno samo angažirali jednu psihijatricu kod koje ju je dovozila policija. Nuša nas je, naime, molila da s nekim priča o onome što mjesecima drži u sebi, ali nije smjela razgovarati o slučaju. Mogla je govoriti o svojim problemima, ali nije smjela govoriti o kobnom događaju, ukazuje majka osuđene.

Roditelji napominju da je prošle godine kći bila na vještačenju te konačno dobila adekvatnu terapiju u Sv. Šimunskoj, nakon čega je počela sagledavati težinu onog što se dogodilo, postala je svjesna svega, počela je razgovarati te je zato mogla i osobno napisati dopunu svoje obrane, koju je i pročitala, ali njezine riječi nisu doprle do sudskog vijeća varaždinskog Županijskog suda.

-Nije istina da nisam izrazio suosjećanje, kojeg sada ponovno ističem. Ovaj nesretni događaj razorio je dvije obitelji jer je jedan mladi život ugašen, a drugi zauvijek obilježen, naglašava Danko Bunić te najavljuje da će se obrana kćeri, kao i oni, još očitovati nakon detaljnijeg obrazloženja sudske presude.

nusa-fb.jpg

Još o posesivnosti

- Koliko je Nikola bio posesivan, govori i to da je Nuši jednom prilikom naredio da pošalje poruku da nema kako ići doma jednom prijatelju, koji ju je samo pogledao, što je bilo dovoljno za njegovu sumnju da ima nešto s njom. Ona, glupača, to je i napravila te otišla van, nakon čega se pojavio Nikola i rekao „što sam rekao da te…“, veli majka opisujući izjave jednog svjedoka tijekom suđenja.
Nakon što im je veza propala i zbog takvog ponašanja, kako dodaje, Nikola je dolazio da razgovara o svojim problemima i na klupici ispred kuće popuši cigaretu s Nušom, koja se odmah nakon toga vraćala doma.
- Koliko sam od nje čula, njegovi roditelji nisu prihvaćali njegovu novu vezu s razvedenom djevojkom koja nije mogla do njega ni u bolnicu, niti je mogla biti do njegovog lijesa, a ona je prva na društvenim mrežama svašta pisala o Nuši, bez ikakvih dokaza, ukazuje majka

Ozračje linča

Mediji moraju postojati i raditi svoj posao, ali profesionalno i ne stvarati ozračje linča i anarhije, odnosno bezakonja. Posebno to vrijedi za društvene mreže preko kojih su se neki motoristi, poput Borisa i Saše, u zatvorenim grupama dogovarali što će svjedočiti na sudu, a brojni drugi, nama nepoznati građani su nas vrijeđali, pri čemu su izlazile van njihove najniže strasti. Naravno, da nas to smeta i boli, ali ne toliko kad dolaze od ljudi koji nas poznaju, posebice najbližih, od koji su neki iskoristili našu tužnu situaciju. Prvenstveno tu mislim na Vatroslava i Darinku Bunić, koji su prestali plaćati svoj stambeni kredit, koji nam je u cijelosti ovrhom došao na naplatu, i to upravo sada, veli Marina Bunić, koja sa suprugom zahvaljuje svim prijateljima i dobrim ljudima koji su im pomogli i ostali uz njih u teškoj tragediji koja se pogodila obje obitelji.

- Mediji moraju postojati i raditi svoj posao, ali profesionalno i ne stvarati ozračje linča i anarhije, odnosno bezakonja. Posebno to vrijedi za društvene mreže preko kojih su se neki motoristi, poput Borisa i Saše, u zatvorenim grupama dogovarali što će svjedočiti na sudu, a brojni drugi, nama nepoznati građani au nas vrijeđali, pri čemu su izlazile van njihove najniže strasti. Naravno, da nas to smeta i boli, ali ne toliko kad dolaze od ljudi koji nas poznaju, posebice najbližih, od koji su neki iskoristili našu tužnu situaciju. Prvenstveno tu mislim na Vatroslava i Darinku Bunić, koji su prestali plaćati svoj stambeni kredit koji nam je ovrhom došao na naplatu, i to upravo sada kada nam je novac najpotrebniji radi obrane naše kćeri, koja je došla u pitanje i zbog nezavidne situacije u kojoj smo se našli te ne znamo što i kako sa žalbom, veli Marina Bunić, koja sa suprugom zahvaljuje svim prijateljima i dobrim ljudima koji su im pomogli i ostali uz njih u teškoj tragediji koja se pogodila obje obitelji.

Označeno u