Nova Ves: Bakici se lažno predstavili kao policajci pa je okrali

M.P./Varaždinske vijesti | 1.8.2018. u 10:34h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Djelatnici varaždinske policije zaprimili su kaznenu prijavu 78-godišnjakinje iz Nove Vesi Petrijanečke zbog prijevare, koju su na njenu štetu počinili nepoznati počinitelji. Naime, njoj su jučer oko 11.45 sati, na adresu prebivališta došla dva nepoznata počinitelja, koji su se predstavili kao policijski službenici i rekli da moraju utvrditi i provjeriti serijske brojeve novčanica koje ima kod kuće, nakon čega im je predala novac. Visina materijalne štete se procjenjuje na desetak tisuća kuna.

Iz PU varaždinske stoga ovim putem građane pozivaju na oprez s obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare. Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja.

Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara. U Varaždinskoj županiji zabilježeni su razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao policijski službenici, djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starije životne dobi) iz policije savjetuju:

• Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
• Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
• Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
• Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
• Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
• Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
• Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

- Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192 - ukazuju iz PU varaždinske.

Označeno u