Nepropisno parkiranje u Ulici P. Miškine prijavili građani, policija postupala po dojavi Foto: ilustracija

Nepropisno parkiranje u Ulici P. Miškine prijavili građani, policija postupala po dojavi

I.D./Varaždinske vijesti | 15.2.2017. u 12:58h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Policijska uprava varaždinska komentirala je pritužbe na sankcioniranje prekršaja, odnosno velik broj podijeljenih kazni za nepropisno prakiranje u Ulici Pavleka Miškine u Varaždinu u ponedjeljak, 13. veljače.

Podsjetili su da je Ministarstvo unutarnjih poslova izradilo mobilnu aplikaciju E-dojave koja omogućuje građanima da fotografiraju uočene prekršaje i kaznena djela te fotografije dostave policiji putem mobilnog uređaja.

- Tako je i spomenutog dana ova Policijska uprava zaprimila nekoliko E-dojava u svezi nepropisno parkiranih vozila u Ulici Pavleka Miškine u Varaždinu. Izlaskom na mjesto događaja, policijski službenici sankcionirali su vozače koji su ostavili nepropisno parkirana vozila - naglasili su iz policije.

Od listopada 2015. godine, kada je aplikacija predstavljena javnosti, većina zaprimljenih dojava građana odnosilo se, ističu iz policije, na nepropisno parkirana vozila.

- Policijski službenici dužni su postupiti po E-dojavi, utvrditi istinitost dojave te u sustavu evidentirati postupanje po dojavi - pojašnjavaju iz policije.

Usto napominju da je prema zaprimljenim dojavama, pritužbama građana putem medija, ali i kroz neposredno praćenje stanja na prometnicama u Varaždinu, evidentno kako se u zadnje vrijeme povećao broj prekršaja nepropisnog parkiranja vozila na kolnicima te pješačkim i biciklističkim stazama.

- Jedinice lokalne samouprave i nadležni upravitelji cesta u Varaždinskoj županiji ulažu značajna sredstva na izgradnju prometne infrastrukture, no unatoč tome, tako uređene površine ne koriste se namjenski, za kretanje biciklista i pješaka, već za parkiranje vozila i to najčešće vlasnika stambenih objekata i zaposlenika obližnjih poslovnih prostora. Nedostatak parkirnih mjesta u blizini radnog mjesta ili posjedovanje više vozila u domaćinstvu, nije opravdanje za nepropisno parkiranje vozila i ugrožavanje sigurnosti pješaka i biciklista te protočnost prometa - kažu iz PU varaždinske.

Pritom napominju da je na području Varaždinske županije u 2016. godini smrtno stradalo pet pješaka i jedan vozač bicikla, te da je zaštita ove kategorije sudionika u prometu, kao i ostalih ranjivih skupina u prometu, stoga prioritet u radu policijskih službenika Policijske uprave varaždinske u 2017. godini.

Kako bi podigli razinu sigurnosti pješaka i biciklista na prometnicama Varaždinske županije, Policijska uprava varaždinska će u predstojećem razdoblju, u suradnji s nadležnim prometnim redarstvima, sankcionirati prekršaje nepropisnog parkiranja i zaustavljanja te će se vozila premještati s pješačkih i biciklističkih staza. Posebnu će pozornost usmjeriti na utvrđivanje težih oblika prekršaja nepropisnog parkiranja vozila te nadzor parkiranja na mjestima rezerviranim za parkiranje osoba s invaliditetom, a u takvim će se slučajevima angažirati i specijalno vozilo za premještanje vozila tzv. pauk.

- Zbog svega navedenog molimo sve vozače da poštuju odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama te da propisno parkiraju vozila, prije svega u cilju zaštite najugroženijih kategorija sudionika u prometu i osiguranja što bolje protočnosti prometa - poručili su iz varaždinske policije.