NAŠA POSLA Zbog prijevare stranaka, geodetu godina dana zatvora Foto: Ilustracija

NAŠA POSLA Zbog prijevare stranaka, geodetu godina dana zatvora

| 27.8.2018. u 14:55h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Zbog prijevare 15 osoba tijekom 11 godina, varaždinski Općinski sud nepravomoćnom je presudom 56-godišnjeg geodeta iz Ivanca osudio na godinu dana zatvora.

Geodet je, naime, proglašen krivim jer je od 2006. do početka ožujka 2017. u Varaždinu i Ivancu, u geodetskom uredu, 15 osoba predočio da će obaviti poslove potrebne za legalizaciju njihovih objekata i druge geodetske poslove iako to nije namjeravao učiniti. No, od njih je tražio i primio određene novčane iznose, ali poslove ili nije obavio ili ih nije u cijelosti obavio, pri čemu si je pribavio nepripadnu imovinsku korist od ukupno 74.059 kuna. Istovremeno, sud ga je oslobodio optužbe da je u rujnu 2012. klijenta oštetio za 31.200 kunu, lažno mu predočivši da mu je taj novac potreban za troškove legalizacije garaže i nadstrešnice.

Na početku kaznenog postupka, 56-godišnjak je izjavio da se ne smatra krivim za počinjeno kazneno djelo – prijevaru u produljenom trajanju – te se branio šutnjom. Stoga su tijekom dokaznog postupka preslušavani video zapisi njegova prvog ispitivanja te su saslušane oštećene osobe, ali i njegova tajnica. Ona je, između ostalog, navela kako su im stranke novac uplaćivale ili putem virmana ili u gotovini.

- Kada su meni donosile novac, svakome sam dala račun i na računu je pisalo je li bilo plaćeno virmanom ili u gotovini. Sav je novac on preuzimao - kazala je, između ostalog, tajnica no sud nije povjeravao njenom navodu o izdavanju računa s obzirom na to da su sve oštećene osobe kazale kako nisu dobivale nikakve račune ili potvrde nakon što bi donijele ili uplatile novac.

Tijekom dokaznog je postupka ujedno utvrđeno da 56-godišnjak nije imao ovlasti za obavljanje geodetskih radova za potrebe legalizacije, ali i da nije upisan ili bio upisan u Imenik ovlaštenih inženjera geodezije kao ni u druge evidencije koje vodi Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije. Štoviše, sud je utvrdio da je on bio mjernik te je bio ovlašten obavljati poslove državne izmjere i katastra nekretnina.

- Na temelju dokaza, sud je ocijenio da je počinio kazneno djelo za koje se tereti. Oštećenicima je na sličan način predočio da će obaviti poslove potrebne za legalizaciju njihovih objekata i druge geodetske poslove te od njih tražio novac koji je zadržao, a poslove ili nije obavio ili nije obavio u cijelosti pa stranka nije mogla ishoditi upis u katastru ili gruntovnici - naveo je sud, koji je ocijenio da je 56-godišnjak to učinio s prijevarnom namjerom jer već u trenutku zaključenja posla s oštećenicima nije imao namjeru obaviti posao.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u