Darinka Krička trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Varaždinu, a Ivan Krajačić (lijevo) glavni je svjedok optužbe Foto: Krešimir Đurić

Na varaždinskom sudu u tijeku dva postupka protiv Darinke Krička

| 9.10.2018. u 17:55h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog niza kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, od rujna su u tijeku dva kaznena postupka protiv Darinke Krička (68), bivše čelnice tvrtke MTČ Tvornice čarapa, koja je nekoliko godina bila nedostupna hrvatskim vlastima jer je pobjegla u inozemstvo. Međutim, lani u travnju uhićena je u Velikoj Britaniji te je u lipnju ove godine izručena Hrvatskoj. Trenutno se nalazi u istražnom zatvoru u Varaždinu odakle ju pravosudni policajci prate na rasprave na varaždinski Županijski sud.

Uz Kričku, na optuženičkoj se klupi trebao naći i Ivan Krajačić, koji je u početku također bio obuhvaćen optužnicom, ali on se nagodio s Državnim odvjetništvom, koje ga je teretilo da je, na traženje Kričke, kao predsjednik uprave MTČ Tvornice čarapa u cilju stjecanja nepripadne materijalne dobiti za njenu bivšu snahu Nataliju Krička, sklopio s njom ugovor o radu prema kojem bi ostvarivala sva prava iz radnog odnosa, ali posao ne bi obavljala niti bi dolazila na njega.

Sukladno sklopljenom ugovoru o radu za radno mjesto komercijalista 2008., a koji je egzistirao do 2012., Kričkinoj je bivšoj snahi pribavljeno 238.146 kune. Krajačić je proglašen krivim zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju te mu je zatvorska kazna zamijenjena radom za opće dobro, koji je odradio u jednom čakovečkom domu za starije osobe, dok je zbog poticanja na to kazneno djelo kazneni postupak protiv Kričke nastavljen.

Upravo je Krajačić postao glavni svjedok optužbe te je na početku kaznenog postupka naveo da je u MTČ došao raditi početkom rujna 2008. na nagovor Kričke i Preininger. Dotad je, kazao je, radio u osiguranju, a njih su mu dvije kazale da nikada ništa ne bi napravile protupravno jer su u tvrtku uložile vlastita sredstva.

- Povjerovao sam im, mislio sam da mi je sam dragi Bog poslao te žene. Tvrtka je bila organizirana, vladao je red i rad, i bio sam zadivljen njihovim načinom vođenja i hrabrošću u vođenju i poslovanju. Bile su iste struke kao i ja i nisam vjerovao da bi mi mogle napraviti nešto iza leđa. No, skupo sam platio svoju naivnost - rekao je, između ostalog, Krajačić.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u