Kovačić: Tuženik je prestao biti novinar i postao je širitelj obmana

Martina Pižeta | 24.10.2016. u 08:56h | Objavljeno u Crna kronika

Završnim govorima privatnih tužitelja i okrivljenika u četvrtak je na Općinskom sudu u Varaždinu priveden kraju postupak protiv novinara i urednika Ivice Kruhoberca.

Njega, podsjetimo, tvrtka Univerzal i njen suvlasnik Marijan Kovačić tuže zbog teškog sramoćenja u produljenom trajanju zbog članaka o suspaljivanju otpada u Energani, kao i okolnostima izbora Kovačića za predsjednika varaždinskog HDZ-a, koji su objavljeni krajem 2013. i početkom 2014. godine u Regionalnom tjedniku.

Privatni tužitelj u završnom je govoru naveo kako su neosnovani navodi Kruhoberca da je navedena kaznena djela počinio u sklopu novinarskog posla i u javnom interesu, pa da bi zbog toga postojao razlog isključenja protupravnosti.

On je, očito vođen kako interesima vlasnika tjednika T7 Grupe tako i privatnim interesima uslijed bolesti u obitelji, povrijedio temeljna pravila Kodeksa časti hrvatskih novinara i time ugrozio svoju objektivnost. Bila mu je dostupna sva relevantna dokumentacija sa svim odgovorima na pitanja koja je maliciozono u tekstovima postavljao te se kao jedini zaključak nameće da je svoja pitanja ostavio neodgovorenima s namjerom izazivanja sumnje u zakonitost rada tužitelja, u čemu je i uspio – ustvrdili su tužitelji navevši kako je Kruhoberec u ovom slučaju “prestao biti novinar i očito postao širitelj obmana”.

Kovačić je u završnom govoru dodao kako ovaj postupak nije nikakav napad na slobodu medija i slobodu izražavanja novinara niti će utjecati na rad novinara koji odgovorno i profesionalno obavljaju svoj posao.

Meni, privatno, to je utjecalo na zdravstveno stanje i obiteljske odnose – rekao je Kovačić.

Braniteljica Kruhoberca u završnom je govoru pak navela da je iz opsežne dokumentacije predane sudu razvidno da su objavljene informacije prije svega bile istinite, kao i da je Kruhoberec postupao u dobroj vjeri obavljajući novinarsku djelatnost i opravdano vjerujući u istinitost objavljenih informacija.

Činjenice su objavljene u javnom interesu jer je riječ o tematici od interesa za građane i njihovo zdravlje, kao i temama od javnog interesa za svako demokratsko društvo. Okrivljenik je detaljno istraživao problematiku zbrinjavanja otpada, obraćao se nadležnim tijelima i tražio potvrde dobivenih informacija. Nije imao nikakvu namjeru da osramoti tužitelje, od kojih je također tražio odgovore, već je samo izvijestio o stvarima relevantnima za društvo – navela je braniteljica. Naglašavajući da alergijske napadaje, koje povremeno ima član njegove obitelji, nije nikada dovodio u vezu s Univerzalovim spaljivanjem otpada, tim više što su počeli puno prije toga.

Kruhoberec je kao čistu insinuaciju označio i tvrdnju da je pisao u interesu vlasnika Regionalnog tjednika potkrijepivši to i navodom da ga je jednom zamolio da kod Kovačića izvidi mogućnost mirnog rješenja spora, ali mu je rečeno da je to “isključivo njegov problem”.