Sporan pružni prijelaz u Ulici V. Novaka

Kažnjena sa 600 kn jer nije stala ispred prijelaza u Ul. V. Novaka

| 23.6.2018. u 15:49h | Objavljeno u Crna kronika

Da policijski službenici PU varaždinske doista paze pridržavaju li se vozači pravila u prometu te promptno reagiraju na sve uočene prekršaje, pokazuje i nedavna presuda novomarofske Stalne službe Prekršajnog suda u Varaždinu.

Naime, 35-godišnja Varaždinka proglašena je krivom jer, vozeći se iz smjera istočne obilaznice u smjeru Anine ulice te dolaskom do semaforiziranog raskrižja u Ulici Vilka Novaka, nije zaustavila vozilo ispred pružnog prijelaza gdje je na semaforu bilo crveno svjetlo, već je prošla kroz crveno. Time je počinila prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te joj je izrečena novčana kazna od 600 kuna.

Varaždinka je u svojoj obrani navela da je točno da je vozila Ulicom Vilka Novaka, no ukazala je da je to specifična ulica.

- Živim u blizini te svakodnevno više puta prođem tuda pa mi je to dobro poznato. Već 30-40 metara prije pružnog prijelaza vidi se taj prvi semafor, no kako mu se vozači približavaju, budući da se ondje nalazi i znak za pješački prijelaz, on sakrije taj prvi semafor. Kako sam se približavala semaforu, bilo je zeleno, no kada sam došla do samog pružnog prijelaza, upalilo se narančasto na tom prvom semaforu te nisam mogla stati jer bi se zaustavila na pruzi, a na drugom je semaforu bilo zeleno pa sam prošla - pojasnila je 35-godišnjakinja, napomenuvši da ju je presretač zaustavio u Zagrebačkoj ulici, odnosno pet minuta kasnije.

Policijski službenik, koji ju je zaustavio, svjedočio je da je bio zaustavljen na parkiralištu oko pet metara dalje od semafora te kontrolirao prelazak preko crvenog. Uočio je 35-godišnjakinju, koja je prošla kroz crveno bez zaustavljanja te je krenuo za njom. Potvrdio je da na tom mjestu postoje dva semafora, no naveo je da, kada se na prvom semaforu upali crveno, da je na drugom semaforu još par sekundi zeleno, a to je organizirano tako da vozilo ne zatvori rampa, odnosno da ne ostane na tračnicama. No, sa sigurnošću je naveo da je 35-godišnjakinja prošla na znak crvenog na prvom semaforu.

Sud je, analizom dokaza, utvrdio da je 35-godišnjakinja počinila prekršaj te je pri odmjeravanju visine novčane kazne kao olakotnu okolnost u obzir uzeo njeno djelomično priznanje, a kao otegotnu dosadašnje kažnjavanje. Protiv ove presude nije dopuštena žalba.

Označeno u