KAZNE I NAGRADE Policija spremna za "martinjski" vikend: Najavljuju nadzor, ali i poklone

M.P./Varaždinske vijesti | 7.11.2018. u 21:02h | Objavljeno u Crna kronika

Uoči i tijekom nadolazećeg "martinjskog" vikenda, točnije od 9. do 12. studenog, policajci će pojačano nadzirati sve sudionike u prometu.

S obzirom na to da će mnogi ugostiteljski objekti organizirati zabavne programe na kojima se očekuje značajan broj građana, policija u cestovnom prometu očekuje povećan broj sudionika koji su konzumirali alkoholna pića. Stoga će policijski službenici Policijske uprave varaždinske s ciljem prevencije prometnih nesreća i njihovih posljedica svoje aktivnosti usmjeriti na preventivne aktivnosti i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Najavili su to iz PU varaždinske uz napomenu da će pojačani nadzor biti usmjeren na nepoštivanje svih prometnih propisa, a naročito prema vozačima koji upravljaju pod utjecajem alkohola.

- Podsjećamo da je za upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola predviđena novčana kazna do maksimalno 15.000 kuna i zaštitna mjera zabrane upravljanja vozilom u trajanju do 12 mjeseci, a koje ovise o koncentraciji alkohola u krvi. Smatrat će se da je pod utjecajem alkohola osoba za koju se analizom krvi i urina ili alkotestiranjem pomoću alkometra utvrdi udio alkohola u organizmu veći od 0,50 g/kg. Također napominjemo da je za mlade vozače, propisano upravljanje motornim vozilom bez utjecaja alkohola u krvi, dok je za vozače bicikla za upravljanje pod utjecajem alkohola predviđena samo novčana kazna u iznosu od 500 kuna - ističu iz policije.

Ovim putem stoga mole sve vozače da u vrijeme proslave Martinja ne sjedaju za upravljač ukoliko su konzumirali alkoholna pića.

- Ostanite na proslavi do otrežnjenja ili dajte da vozi osoba koja nije pod utjecajem alkohola - sugeriraju iz PU varaždinske.

Vrijedi napomenuti kako će policijski službenici sve vozače koji će biti alkotestirani, a kod kojih neće biti utvrđena nedozvoljena koncentracija alkohola, darivati simboličnim poklonom.

Osim preventivno-represivnih aktivnosti na području cijele Varaždinske županije, policijski će službenici zajedno s članovima Društva Crvenog križa Varaždinske županije, provesti aktivnosti u nekoliko ugostiteljskih objekata.

Radi se o ugostiteljskim objektima Mea Culpa, Diskač i Bard iz Varaždina, u kojima će se postaviti info punktovi na kojima će biti policajci i volonteri Crvenog križa. Na navedenim će se punktovima dijeliti preventivni letci te će se omogućiti dobrovoljno alkotestiranje zainteresiranih. Također će se provesti anketiranje gostiju o navikama konzumacije alkohola i sudjelovanja u prometu pod utjecajem alkohola, a svima koji će sudjelovati u anketiranju, volonteri Crvenog križa će uručiti poklon bon taxi prijevoznika.

Ova će se akcija provoditi u noći sa subote na nedjelju, 10./11. studenoga, u vremenu od 22 do 1 sat.