Istraga protiv stečajnog upravitelja zbog - ivanečkog jegera?! Foto: VV arhiva

Istraga protiv stečajnog upravitelja zbog - ivanečkog jegera?!

| 2.3.2018. u 08:47h | Objavljeno u Crna kronika

Protiv Želimira Uršulina, stečajnog upravitelja iz Ivanca, ovih je dana sutkinja istrage Županijskog suda u Varaždinu donijela rješenje o provođenju istrage zbog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Sumnja se da je od travnja 2014. do prosinca 2015. godine u Ivancu, kao stečajni upravitelj Industrije mesa Ivanec (IMI), u namjeri da se okoristi, na području Hrvatske prodavao robu i pokretnine, koje su se nalazile u prostorima IMI-ja, i to za iznose znatno niže od tržišnih cijena. To je, stoji u rješenju, napravio premda je bio svjestan da one nisu u vlasništvu IMI-ja, koji ih je iznajmio od vlasnika Mini Majora. Usto, prodavao je mesne prerađevine IMI-ja po cijenama i do deset puta nižih od tržišne.

Prijedlog sudu za provođenje istrage protiv Uršulina nije podnijelo državno odvjetništvo, već tvrtka Euromeat iz Zagreba, oštećena kao tužitelj, koja je pravni sljednik zagrebačke tvrtke Mini Major u čijem je većinskom vlasništvu bio IMI prije otvaranja stečajnog postupka u travnju 2014. godine.

Rješenje o provođenju istrage Uršulina nije iznenadilo. Pojašnjava, naime, kako je Državno odvjetništvo već nekoliko puta odbacilo identičnu kaznenu prijavu protiv njega, no temeljem odredbi Zakona o kaznenom postupku tvrtka kao oštećenik može nastaviti privatni progon, što je i učinila.

- Svakako ću se žaliti na takvo rješenje i uvjeren sam da će žalba biti i prihvaćena. Ovo je već treća ili četvrta takva kaznena prijava protiv mene. Prvu je potpisao Mini Major, druga je bila nepotpisana...Sve su identičnog sadržaja. DORH je obavio sve izvide, ispitani su zaposlenici i proučena sva dokumentacija i sve su kaznene prijave odbačene jer nije bilo nikakvih osnova za kazneni progon. Ipak, kao oštećenik imaju pravo privatnog progona. Međutim, sve je to zapravo osveta nekadašnjih vlasnika Mini Majora, koje sam kazneno prijavio zbog izvlačenja novaca iz IMI-ja te su završili u istražnom zatvoru - napominje Uršulin.

imi

Što se tiče navoda iz rješenja o istrazi, napominje da je točno da su zalihe mesnih prerađevina prodane, no to je učinjeno isključivo zato jer su bile pred istekom roka trajanja.

- Stečaj nad IMI-jem otvoren je u drugoj polovici travnja, a u siječnju je bila obustavljena proizvodnja. Moralo se hitno prodati i svi su zaposlenici pred DORH-om to i potvrdili. Štoviše, kao stečajni upravitelj o svemu sam obavijestio i vjerovnike te članove Odbora vjerovnika. Da nismo to prodali, još bismo morali platiti zbrinjavanje - ističe stečajni upravitelj.

Dodaje da je Mini Major prije Euromeata osnovao tvrtku Zagreb Jadran te se cijelo vrijeme osnivaju nove tvrtke i potom pripajaju, a sve s ciljem da se odugovlači postupak povodom tužbi koje je pokrenuo kao stečajni upravitelj radi poboja pravnih radnji.

- Još nije održano nijedno pravo ročište upravo jer se praktički svaki puta pojavljuje nova tvrtka - navodi Uršulin, koji je početkom 2016. razriješen dužnosti stečajnog upravitelja IMI-ja te je za novog imenovan Tomislav Đuričin.