Ilustracija

IMA I TOGA Otac ne plaća alimentaciju pa će to morati činiti baka i djed

| 18.2.2018. u 15:22h | Objavljeno u Crna kronika

Budući da uzdržavanje za svoju kćer i sina ne plaća njihov otac, to će ubuduće raditi njihovi baka i djed. Presudio je tako Općinski sud u Varaždinu kojem su maloljetna djevojčica i njen brat iz Varaždina, zastupani po majci, podnijeli tužbu protiv bake i djeda s očeve strane radi uzdržavanja.

Pokrenuli i ovrhu

Unuci su baku i djeda tužili lani u lipnju navodeći kako je nakon razvoda njihovih roditelja planom o zajedničkoj roditeljskoj skrbi određeno da će djeca živjeti s majkom, dok je otac za uzdržavanje kćeri bio obvezan plaćati 600 kuna te za sina 1.000 kuna mjesečno. Međutim, otac nije podmirio nijedan dospjeli iznos uzdržavanja te su protiv njega pokrenuli ovrhu temeljem koje je ocu ustegnuto ukupno 7.180 kuna. Štoviše, protiv njega je njegova bivša žena podnijela i kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela povrede dužnosti uzdržavanja te je donijeta i presuda kojom je proglašen krivim. Obzirom da on ne izvršava svoju obvezu uzdržavanja, unuci su to zatražili od bake i djeda.

Oni su pak na ročištu naveli da im nije jasno zašto bi morali plaćati uzdržavanje obzirom da je njihov sin, odnosno njihov otac zaposlen. Usto, kazali su kako su u mirovini koja iznosi oko 2.600, odnosno oko 1.700 kuna mjesečno, te sa sinom žive u stanu za koji plaćaju otkup. Režije im iznose oko 1.600 kuna, a moraju izdvajati i za lijekove. Baka je dodala i da im sin za troškove daje 600 kuna mjesečno.

Majka je pak navela kako otac dobrovoljno ništa nije platio na ime uzdržavanja pa je pokrenula ovrhu. Dodala je da ima plaću između 7.000 i 8.000 kuna, no otplaćuje stambeni, ali i gotovinski kredit koji je uzela da otplati dugove bivšeg supruga. S djecom živi u dvosobnom stanu pri čemu za režije izdvaja oko 1.800 kuna, dok za boravak djece u školi plaća oko 400 kuna mjesečno te za užinu još 100 kuna mjesečno. Kćer i sin, dodala je, imaju i niz izvannastavnih aktivnosti.

Odredbe zakona

Sud se, u obrazloženju presude, pozvao na odredbe Obiteljskog zakona kojima je određeno da su, ako roditelj ne uzdržava maloljetno dijete, to dužni činiti baka i djed po tom roditelju.
- Obzirom da ukupni mjesečni prihodi bake i djeda iznose oko 4.300 kuna, sud smatra kako su oni u mogućnosti doprinositi za uzdržavanje unuka i unuke od po 300 kuna mjesečno za svakoga. Tom obavezom neće biti dovedeno u pitanje njihovo nužno uzdržavanje. Na dosuđene iznose uzdržavanja dosuđena je i zatezna kamata. U slučaju promjene okolnosti, moguće je tražiti da sud povisi ili snizi iznos uzdržavanja te odluči o prestanku ili promjeni načina uzdržavanja - zaključuje se u nepravomoćnoj presudi na koju se stranke mogu žaliti.