IMA I TOGA Mladić pijan neregistriranim mopedom i bez vozačke počinio šest prekršaja Foto: Ilustracija

IMA I TOGA Mladić pijan neregistriranim mopedom i bez vozačke počinio šest prekršaja

| 4.9.2018. u 18:54h | Objavljeno u Crna kronika

Zbog šest počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o obveznim osiguranjima u prometu te Zakona o osobnoj iskaznici, 19-godišnjak iz Hrašćice mora platiti 6.700 kuna novčane kazne.

Nepravomoćna je to presuda novomarofske Stalne službe Prekršajnog suda u Varaždinu kojom je 19-godišnjak proglašen krivim jer je 31. srpnja prošle godine vozio neregistriranim mopedom u Varaždinskoj ulici u Sračincu, i to bez zaštitne kacige na glavi te bez položenog vozačkog ispita.

Štoviše, kada su ga zaustavili policajci, odbio je ponuđeno alkotestiranje, nije im želio predočiti policu osiguranja, a nije imao ni važeću osobnu iskaznicu ili bilo koji drugi dokument kojim bi potvrdio svoj identitet.

Optužni prijedlog protiv 19-godišnjaka podnijela je policija, no 19-godišnjak se nije odazivao raspravama na sud, a nije dostavio ni pisanu obranu. Unatoč tome, sud je proveo dokazni postupak u sklopu kojeg je ispitano dvoje policijskih službenika. Jedan je policajac, između ostalog, naveo da ih je kolegica koja je bila van službe obavijestila kako je primijetila dvije osobe na mopedu, pijane, te ih je on s kolegom išao presresti. Kada su došli do njih, gurali su moped po pločniku za pješake, kod sebe nisu imali nikakve dokumente ni zaštitnu kacigu, a moped je bio neregistriran.

Policajka, koja je toga dana bila van službe, kazala je da je sjedila na terasi kafića i vidjela da je 19-godišnjak na mopedu sa suvozačem radio krugove po parkiralištu, a potom su krenuli na glavnu cestu te po povišenoj pješačkoj stazi. Nijedan nije imao zaštitnu kacigu.

Sud je, analizirajući dokaze i iskaze dvoje policajaca, ocijenio da je 19-godišnjak počinio prekršaje te je proglašen krivim. Prilikom odmjeravanja kazne, sud mu je novčane kazne ublažio ispod najmanjih zakonom propisanih smatrajući da će se i tako kod njega postići svrha kažnjavanja. Osim novčane kazne od 6.700 kuna, 19-godišnjak mora platiti i troškove postupka od 238 kuna. Na ovu presudu stranke mogu uložiti žalbu Visokom prekršajnom sudu RH.