Francuzu godinu dana zatvora za krađu dva kruha i kobasice u Varaždinu Foto: VV arhiva/ilustracija

Francuzu godinu dana zatvora za krađu dva kruha i kobasice u Varaždinu

| 18.2.2017. u 13:32h | Objavljeno u Crna kronika

Patricka Davillea, 57-godišnjeg francuskog državljanina, Županijski sud u Varaždinu nepravomoćnom je presudom proglasio krivim i osudio na godinu dana zatvora zbog razbojničke krađe.

Daville, koji je u Francuskoj lani osuđen na 18 mjeseci zatvora zbog tri kaznena djela spolne agresije, 5. prosinca je s polica Lidla u Gospodarskoj ulici u Varaždinu uzeo i u vrećicu stavio dva kruha i Baranjsku kobasicu te prošao pored blagajne bez da je platio. Iako ga je blagajnica pokušala zaustaviti, Daville je pobjegao.

Kada ga je sustigao zaštitar, brzo je sjeo u kombi vozilo njemačkih registracija i pokušao zatvoriti vrata koja je zadržavao zaštitar. Daville ga je najprije u ruku ubo špicom kemijske olovke, a potom je uzeo skalpel i njime mahao prema zaštitaru i kolegi koji mu je priskočio u pomoć. Zbog bojazni da će ih ozlijediti, odustali su te je Daville uspio pobjeći. Međutim, ubrzo ga je zaustavila i uhitila policija.

Županijsko državno odvjetništvo protiv Davillea je krajem prosinca podiglo optužnicu, no u siječnju je s njime postignut sporazum da se za opisano kazneno djelo osudi na kaznu zatvora od jedne godine u što se uračunava i vrijeme koje je proveo u istražnom zatvoru od 5. prosinca pa nadalje.

Inače, Republika Francuska je za njega izdala europski uhidbeni nalog radi izvršenja zatvorske kazne na koju je osuđen zbog tri kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina počinjenih na teritoriju Republike Francuske. Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Varaždinu usvojilo je prijedlog državnog odvjetništva i donijelo odluku da se preda Republici Francuskoj, no predaja je odgođena do dovršetka kaznenog postupka koji se protiv njega vodi u Hrvatskoj.