Država tužila policajce jer je zatvorenik napao službenicu, ali izgubila spor Foto: VV arhiva/Krešo Đurić

Država tužila policajce jer je zatvorenik napao službenicu, ali izgubila spor

| 16.4.2018. u 18:37h | Objavljeno u Crna kronika

Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Varaždinu-Stalna služba u Ivancu, odbijen je tužbeni zahtjev tužiteljice, Republike Hrvatske, da se naloži dvojici pravosudnih policajaca te strukovnom učitelju Kaznionice u Lepoglavi da joj s osnove naknade štete solidarno isplate 20.000 kuna s kamatama, koliko je isplatila službenici napadnutoj u Kaznionici. 

RH je, naime, navela da je sa službenicom Kaznionice sklopila nagodbu kojom se obvezala da joj na ime naknade neimovinske i imovinske štete isplati 20.000 kuna.

Šteta je, naime, nastala kada je u Kaznionici zatvorenik K.I. neopaženo ušao u ured službenice, uhvatio je oko vrata i prijetio joj stavljanjem noža i skalpela oko obje strane vrata, no dobrovoljno ju je pustio po zamolbi trećetuženog strukovnog učitelja.

Usto, RH je ukazala da su tuženici proglašeni krivima za laku povredu službene dužnosti zbog nesavjesnog ili nemarnog izvršavanja službene zadaće.

- Sukladno odredbama Zakona o državnim službenicima, službenik je dužan nadoknaditi štetu koju u službi ili u vezi sa službom namjerno ili iz krajnje nepažnje nanese državnom tijelu, a takvom se štetom smatra i šteta koju je državno tijelo imalo nadoknađujući je fizičkim i pravnim osobama koji su pretrpjeli - navela je RH u tužbenom zahtjevu, dodavši da smatra da je službenici šteta nastala zbog krajnje nepažnje tuženika.

S druge strane, oni su u odgovoru na tužbu istaknuli da štetu nisu prouzročili ni namjerno ni krajnjom nepažnjom te su stavili prigovor zastare s obzirom da se nemili događaj dogodio još 2012. godine. Sud je presudom 2016. usvojio njihov prigovor no RH je uložila žalbu na takvu presudu te je rješenjem Županijskog suda u Velikoj Gorici ona ukinuta...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u