DORH traži veću kaznu za Nušu Bunić, a o „curenju“ informacija šuti - zašto i do kada?

| 20.6.2019. u 13:27h | Objavljeno u Crna kronika
Ljekarne VŽŽ

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je žalbu protiv prvostupanjske presude Županijskog suda u Varaždinu, kojom je optužena hrvatska državljanka (1996.) oglašena krivom zbog počinjenja kaznenog djela ubojstva 15. lipnja 2017. u Varaždinu i osuđena na kaznu zatvora u trajanju od dvanaest godina.

Žalba je podnesena zbog odluke o kazni jer državno odvjetništvo smatra da je optuženici trebalo izreći strožu kaznu. U žalbi se pobija zaključak suda o adekvatnosti izrečene kazne i ističe da je značenje olakotnih okolnosti precijenjeno, dok kao otegotne nisu pravilno vrednovane okolnosti počinjenja kaznenog djela i postupanja optuženice nakon počinjenog kaznenog djela.

U međuvremenu nastavlja se curenje informacija iz spisa, ali i ne samo njega. Tako 24 sata donose „stručno mišljenje“ o okrivljenoj, koje je stanoviti psihijatar stekao na temelju medijskih, dobrim dijelom čudesnih navoda, kakvi se mogu naći u spomenutom članku, koji donosi čak i nekoliko rečenica koje je okrivljena navodno napisala u istražnom zatvoru.

- Zatvor ću preživjeti, a poslije živim punim plućima. Naravno da se molim Bogu s Biblijom u rukama do dođem što prije doma. Složit ću si život od same nule i nije me briga ni za ljude ni za godine, napisala je, kako tvrde 24 sata, Nuša Bunić (23) iza zatvorskih rešetaka.

Budući da je istraga tajna, a tijekom suđenja, koje je također bilo zatvoreno za javnost, ipak su objavljivane ne samo izjave, nego i zvučni i video materijali iz spisa, nadležno smo državno odvjetništvo pitali je li primijećeno da su pojedini mediji objavljivali podatke iz istrage i suđenja.

Ukoliko su primijetili, zanimalo nas je koliko je bilo takvih slučajeva curenja informacija, odnosno je li pri tom prekršen zakon te što je u vezi toga poduzeto.

Upit smo postavili 7. lipnja u ŽDO, ali odgovora nema. Zašto i do kada?

,