Bakici (76) se predstavili kao policajci pa joj uzeli svu ušteđevinu Foto: Ilustracija

Bakici (76) se predstavili kao policajci pa joj uzeli svu ušteđevinu

M.P./Varaždinske vijesti | 24.10.2017. u 19:46h | Objavljeno u Crna kronika

Varaždinska policija je od 76-godišnje žene iz Varaždina zaprimila kaznenu prijavu zbog prijevare koju su na njezinu štetu počinili nepoznati počinitelji.

Naime, nju je jučer oko 11.30 sati na telefon nazvala nepoznata žena i predstavila se kao službenica jedne banke gdje oštećena ima račun te se raspitivala o njezinoj ušteđevini  kod kuće. Odmah nakon toga uslijedio je drugi poziv nepoznatog muškarca, a koji se predstavio kao policijski službenik, te joj izjavio da će na adresu doći jedan policijski službenik koji će preuzeti novac, a sve zbog provjere ispravnosti novca. Na adresu je potom došao nepoznati muškarac i predstavio se kao policijski službenik, te mu je 76-godišnjakinja predala iznos od nekoliko tisuća eura. Visina materijalne štete se procjenjuje na više desetaka tisuća kuna.

S obzirom na sve češću pojavu novih oblika prijevare, iz Policijske uprave varaždinske građane pozivaju na dodatni oprez.

- Građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevare. Razlozi su vrlo često odmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, osim telefonskih razgovora sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i postaju žrtve prijevara - ističu iz policije.

Dodaju kako su u Varaždinskoj županiji zabilježeni razni oblici prijevare gdje se prevaranti lažno predstavljaju kao djelatnici centara socijalne skrbi, općina, djelatnici za obnovu kuća, za usluge masaže, pomoć u kući i slično.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starije životne dobi) savjetuju:

• Ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ!
• Ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid! Ukoliko sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
• Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
• Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama, te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
• Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
• Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!
• Odrasli članovi obitelji koji brinete o starijim osobama, upozorite ih na opasnost i ponavljajte im ove savjete!

- Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, odmah obavijestite policiju na broj 192! - dodaju iz policije.

Označeno u