Čak 98 napada na policajce od 2008. do lipnja ove godine tijekom službe, ali i izvan nje Foto: Ilustracija/Krešimir Đurić

Čak 98 napada na policajce od 2008. do lipnja ove godine tijekom službe, ali i izvan nje

| 4.9.2017. u 15:31h | Objavljeno u Crna kronika

Od 2008. godine do prvog polugodišta ove godine na području PU varaždinske zabilježeno je čak 98 napada na njihove policijske službenike.

Policajce se, ukazuju iz PU varaždinske, najviše napada prilikom obavljanja policijskog postupanja, odnosno kod uspostavljanja i održavanja javnog reda i mira, prilikom privođenja, u kontroli prometa, prilikom provjere identiteta nepoznatih osoba, prilikom pružanja asistencija, kod osiguranja javnih skupova, ali - i van službe!

Prema podacima koje su nam dostavili, najviše je napada na policajce bilo 2008. godine – čak 18. Godinu kasnije, odnosno 2009., zabilježeno je 14 napada, 2010. godine evidentirano je 11 napada, 2011. i 2012. godine po devet napada, 2013. godine osam napada, 2014. godine 12 napada, 2015. godine osam napada, a tijekom protekle godine pet napada. U prvom polugodištu ove godine, međutim, zabilježena su već četiri napada na policijske službenike, pri čemu su srećom lakše ozlijeđeni.

- Prilikom napada na policijske službenike do ove godine, policijski službenici lakše su ozlijeđeni u 53 slučajeva, dok je jedan teško ozlijeđen - naveli su iz varaždinske policije.

Dario Umljenović iz Sindikata policije Hrvatske - Glavne podružnice PU varaždinske smatra kako će se, s obzirom na klimu u kojoj je sve više netrpeljivosti prema državnom aparatu i sve manje straha od pravosudnih posljedica, broj napada na policajce povećati.

Po njemu, policija, u namjeri da se približi građanima i postane europska policija, gubi smisao svog postojanja.

- Policija nije i ne može biti socijalna služba, a njezine ovlasti moraju ostati takve da se putem njih mogu i moraju suzbiti ili pokušati suzbiti sva devijantna i asocijalna ponašanja. Naime, prevencija ne donosi zadovoljavajuće rezultate, dok se društvo prema organima reda odnosi nonšalantno. Policija može i mora biti pristupačna građanima, ali građani moraju znati svoje granice. Svaki napad i prisila upravo proizlaze iz mišljenja napadača “tko ste vi, ništa mi ne možete i sl.” - upozorava Umljenović koji se stoga donekle slaže s tvrdnjom da je represija još uvijek najbolja prevencija. Ali naravno, ne uvijek i ne prema svima.

Više o ovoj temi pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti