Akcija "Pješaci i biciklisti": Od 16 prekršaja, devet počinili biciklisti Foto: Ilustracija

Akcija "Pješaci i biciklisti": Od 16 prekršaja, devet počinili biciklisti

M.P./Varaždinske vijesti | 4.1.2018. u 10:07h | Objavljeno u Crna kronika

Tijekom akcije "Pješaci i biciklisti", koju su policijski službenici Postaje prometne policije Varaždin proveli jučer od 6 do 10 sati te od 18 do 23 sati, utvrđeno je ukupno 16 prekršaja. 

Devet su ih počinili vozači bicikla, jedan je prekršaj počinio pješak, dok su preostalih šest prekršaja počinili vozači motornih vozila naspram pješacima. 

Iz policije napominje kako je cilj akcije bio utvrditi poštuju li pješaci obilježene pješačke prijelaze te prometnu signalizaciju, ali i poštuju li vozači motornih vozila obvezu zaustavljanja stupi li pješak na obilježeni pješački prijelaz. Također, želja je bila utvrditi poštuju li vozači bicikla propise koji se odnose na upravljanje biciklističkom stazom ili trakom, voze li nogostupom, protivno prometnom znaku, te koriste li reflektirajući prsluk na svim cestama u vrijeme noćnih uvjeta ili smanjene vidljivosti. Prekršaji su utvrđivani i putem video nadzora.

- U pravilu, pješaci i biciklisti su kao sudionici prometa kod nesreća uvijek ozlijeđeni, bez obzira tko je svojom pogreškom izazvao nesreću. To potvrđuju i statistički pokazatelji za 2017. godinu. Pješaci su sudjelovali u 40-tak prometnih nesreća, što je relativno mali broj u odnosu na ukupni broj prometnih nesreća, ali gotovo su u svakom događaju ozlijeđeni. Nažalost, dva pješaka su smrtno stradala. Također su tijekom 2017. godine vozači bicikla sudjelovali u 65 prometnih nesreća, od čega ih je osam teško ozlijeđeno, a 42 lakše, dok je u 14 nesreća nastupila samo materijalna šteta - izvijestili su iz PU varaždinske.

Označeno u