Akcija "Pandora": Varaždinac devastirao nalazište i uzeo artefakte Foto: Europol

Akcija "Pandora": Varaždinac devastirao nalazište i uzeo artefakte

M.P./Varaždinske vijesti | 24.1.2017. u 09:22h | Objavljeno u Crna kronika

Hrvatska policija sudjelovala je u provedbi operativne akcije Pandora koja se provodila u koordinaciji Europola i Interpola. U njoj je sudjelovalo 18 europskih zemalja, a MUP je na nacionalnoj razini proveo koordinirane aktivnosti nadzora arheoloških lokaliteta, kulturnih dobara, registriranih umjetničkih i arheoloških zbirki, galerija, antikvarijata te internetskih portala specijaliziranih za trgovinu umjetninama, objavio je MUP.

Aktivnosti su se provodile od 7. do 11. studenoga prošle godine u suradnji s Ministarstvom financija (Carinska uprava) i Ministarstvom kulture (Uprava za pokretnu kulturnu baštinu).

U koordinaciji Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u provedbi zadaća lociranja, identificiranja i praćenja tijekova protuzakonitih aktivnosti vezanih za trgovinu kulturnim dobrima sudjelovali su službenici temeljne, granične, pomorske i kriminalističke policije te službenici Carinske uprave na međunarodnim kopnenim, zračnim i pomorskim graničnim prijelazima. Djelatnici Konzervatorskog odjela Uprave za zaštitu kulturne baštine su tijekom cijele akcije pružali stručnu asistenciju.

Akcija Pandora rezultirala je pronalaskom ilegalne zbirke arheoloških predmeta od prapovijesnih sjekira, numizmatike, fibula te amfora na području PU splitsko-dalmatinske te zatjecanjem u devastaciji arheološkog nalazišta jednog počinitelja i izuzimanja protuzakonito prisvojenih arheoloških artefakata od njega na području PU varaždinske. Na području PU krapinsko-zagorske detektirani su pak građevinski zahvati na području zaštićene kulturne povijesne cjeline.

Tijekom provedbe obavljen je nadzor i kontrola 497 osoba, 1.657 vozila, 8 plovila, 26 arheoloških lokaliteta te više antikvarijata i galerija.

operation pandora 2

operation pandora1

Označeno u