Županijska skupština: Prihvaćena kupnja Radija Varaždin i produženi boravak Foto: Krešimir Đurić

Županijska skupština: Prihvaćena kupnja Radija Varaždin i produženi boravak

| 11.7.2018. u 20:11h | Objavljeno u Aktualno

Prihvaćanjem Odluke o kupnji udjela u temeljnom kapitalu Radija Varaždin na sjednici Županijske skupštine, poslovni udio Varaždinske županije u temeljnom kapitalu Radija Varaždin povećat će se za 18,2 posto.

Naime, Radio Varaždin, koji je ovih dana obilježio 73 godine rada, ima temeljni kapital od ukupno 2.000.000 kuna, pri čemu je Varaždinska županija član Društva s poslovnim udjelom od 7 posto temeljnog kapitala nominalnog iznosa od 140.000 kn, a ostale udjele drže Termoplin d.d. (80,40%), Varteks d.d. (7%), Colas Hrvatska d.d. (3,5%) i Zelendvor d.o.o. (2,10%). Kako je na sjednici istaknuo župan Radimir Čačić, kupnjom poslovnih udjela ostalih članova Društva, Županija će postati vlasnik udjela od 25,2 posto temeljnog kapitala Društva, za kupoprodajnu cijenu koja iznosi 5 posto od nominalne vrijednosti udjela u Društvu. Za 18,2 posto temeljnog kapitala trebalo bi tako osigurati 18.200 kuna.

"Ne smijemo dopustiti da se radio ugasi"

- Radio Varaždin jedan je od najstarijih radija u Hrvatskoj i, iako čak imaju i porast slušanosti, znači nemaju loš program, loši su u poslovanju. Neuspješne su i ova i prethodna Uprava - nadovezao se Čačić na navode Luke Zrinskog (SDP) da je u samo jednoj godini gubitak radija učetverostručen.

Vijećnici Živog zida bili su protiv takve odluke.

- Nije stvar u novcu, ali medije bi trebalo odvojiti od politike. Radio Varaždin bi trebalo potaknuti na zdravu tržišnu konkurenciju i prihode od marketinga - rekao je Marijan Dominko, na što mu je Čačić odgovorio da bi se nedonošenjem ove odluke ljude koji rade na radiju "izbacilo na cestu", što nije konstruktivno rješenje.

- Radio Varaždin je već godinama u financijskim teškoćama koje sada prijete njegovoj daljnjoj opstojnosti, a Županija ne bi smjela dopustiti da se na njezinom prostoru ugasi još jedan važan dionik javnog informiranja, kao što se dogodilo s prestankom rada dopisništva HRT-a u Varaždinu, stoga želimo sudjelovati u sanaciji radija. Iz obavljenih razgovora, razvidno je da kod članova Društva postoji interes za prodaju udjela Županiji - obrazložio je ovu odluku Čačić.

"Manjak zbog duga za JPP"

Većinom glasova prihvaćena je i Odluka o pokriću manjka prethodnih godina u proračunu Varaždinske županije za 2018. godinu. Manjak prihoda i primitaka u iznosu od 11.138.344 kuna sastoji se od prenesenog manjka prihoda i primitaka iz prethodnih godina u iznosu od 9.206.965 kuna i manjka prihoda i primitaka ostvarenog u 2017. godini u iznosu od 1.931.379 kuna.

Pritom je istaknuto da je manjak prihoda nastao kao posljedica višegodišnjih nepovoljnih gospodarskih kretanja u hrvatskom gospodarstvu i izostanka prihoda od Ministarstva znanosti i obrazovanja, točnije sufinanciranja projekata izgradnje školskih prostora po modelu javno-privatnog partnerstva.

- Manjak se planira pokriti u razdoblju od 2018.-2020. godine iz viška prihoda i primitaka narednih proračunskih godina, a konačno zatvaranje planirano je iz naplate prihoda od Ministarstva znanosti i obrazovanja temeljem pokrenutog spora - obrazložila je odluku Klaudija Brezovec, zamjenica pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove.

ŽUC-u 1,3 milijuna kuna

Jednoglasno su prihvaćene Izmjene i dopune financijskog plana za 2018., izvještaj o izvršenju financijskog plana za 2017. te Izvješće o radu Županijske uprave za ceste za 2017. Na pitanje Marijana Dominka je li točna informacija da je ŽUC dobio sredstva za izgradnju nogostupa na cesti kroz Vrtlinovec i Banjšćinu te kad bi se taj projekt trebao realizirati, ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački rekao je da je ta informacija točna.

- 1,3 milijuna kuna dobili smo za tu dionicu, javna nabava kreće odmah i nadam se da će do sljedeće sjednice radovi možda biti i završeni - rekao je Osonjački.

Produženi boravak

Većinom glasova prihvaćen je i prijedlog odluke o sufinanciranju Programa produženog boravka učenika u osnovnim školama kojima je osnivač Varaždinska županija. Produženi boravak dosad je organiziran u devet osnovnih škola: Kneginec Gornji, Ludbreg, Ljubešćica, Novi Marof, Petrijanec, Sračinec, Šemovec, Trnovec i Varaždinske Toplice, s prosječno 17 učenika u odgojno-obrazovnoj skupini.

Od školske godine 2018./2019. program produženog boravka planiraju uvesti i osnovne škole Beletinec, Cestica, Jalžabet, Maruševec, Radovan, Tužno, Vidovec, Lepoglava, Sveti Ilija i Sveti Đurđ, čime bi ukupno u 19 škola bio organiziran program produženog boravka, što obuhvaća 58 posto osnovnoškolskog sustava.

Prema odluci, roditelji će plaćati 350 kuna mjesečno po učeniku, iz županijskog proračuna će se izdvajati 100 kuna mjesečno po učeniku, ne računajući trenutna izdvajanja za pokrivanje režijskih troškova u iznosu od 2.515 kuna, a ostatak do pune mjesečne cijene programa produženog boravka osigurat će iz svog proračuna općina ili grad na čijem se teritoriju nalazi osnovna škola.

- Mi imamo mogućnost uvođenja produženog boravka jer smo za to stvorili pretpostavke. To nije veliki novac, ali je važna poruka za roditelje. Cilj nam je podići uključenost na 80 posto sustava, a drugi je da se istovremeno poveća i broj učenika po odjeljenju na 28, što bi smanjilo troškove - naglasio je Čačić.