Županija organizator radionice za predstavnike svih regija članica Saveza Alpe Adria

V.V. | 20.2.2018. u 19:30h | Objavljeno u Aktualno

U Županijskoj palači u Varaždinu započela je radionica koja je okupila predstavnike svih regija članica – regionalne koordinatore i predstavnike tematskih koordinacijskih točaka, a sami cilj održavanja radionice je cilj održavanja radionice je rasprava i analiza o dosadašnjem radu i načinu funkcioniranja Saveza, izrada novih strateških smjernica, dogovor oko novih strateških ciljeva, priprema za raspisivanje novog poziva za financiranje iz zajedničkog proračuna.

Prigodnu prezentaciju o ciljevima Saveza Alpe adria u predstojećem razdoblju iznio je župan Varaždinske županije Radimir Čačić koji je u studenome prošle godine preuzeo dužnost  predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019. godinu od Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške. Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran. Župan Čačić naglasio je kako je Savez proteklih trideset i devet godina postao simbol dobrosusjedske suradnje.

200218 alpe adria 2

- Savez je danas asocijacija koja okuplja članice/regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske, a ciljevi samog Saveza su traženje dodirnih točaka zajedničkog nazivnika na promociji kulturnog naslijeđa s krajnjim ciljem pomoći i podrške susjednim zemljama koje su na putu da uđu u Europsku uniju, prije svega tu mislim na Srbiju i Bosnu i hercegovinu. Dakle, prostor okuplja šest milijun ljudi, a Varaždinska županija je prva hrvatska županija koja je preuzela predsjedanje ovom organizacijom i danas u okviru toga imamo prvu radionicu. Od ciljeva našeg predsjedanja je ta da cijela  priča dobije pravnu formu, odnosno čvrstinu te da aktivnosti  idu u smjeru profesionalizacije i kontinuiteta, odnosno da se stvori atraktivnost snažnog korištenja mreže koju imamo, prije svega u aplikacijama s kojima idemo prema EU fondovima. Cilj nam je i jačanje cijele asocijacije, ali i svih članica pojedinačno. To su rekao bih zahtjevni ciljevi u periodu koji je pred nama, a također moramo postići konsenzus što se tiče pripreme i realizacije projekata koji su pred nama – rekao je župan Čačić te dodao da se tu radi o velikim projektima od zaštite od prirodnih katastrofa, pa do onih manjih, ali atraktivnijih za Varaždinsku županiju kao što je internacionalizacija regionalnog sajma proizvođača bučinog ulja u kojem će sudjelovati naši susjedi slovenci i mađari, a čeka nas i realizacija jednog multimedijskog prostora u podrumu naše palače gdje će biti prikazana bioraznolikost članica ovoga Saveza, a u planu je i natkrivanje našega Atrija jednom staklenom kupolom koja će otvoriti mogućnost održavanja koncerata, izložbi i multimedijskih prezentacija, a to naravno uključuje i  suradnju s našim susjedima– naglasio je župan Čačić.

Radionici je prisustvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Inače, Savez je osnovan pod imenom Radna zajednica Alpe Adria još 1978 godine, a predsjednici regionalnih vlada su tada prijateljske veze pretvorili u posebnu organizaciju koji je kasnije preimenovani u Savez te ove godine slavi 40. obljetnicu postojanja.