Župan nije bio na sastanku o Arboretumu jer je e-mail dobila predsjednica Skupštine?! Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Župan nije bio na sastanku o Arboretumu jer je e-mail dobila predsjednica Skupštine?!

vv | 10.1.2017. u 13:42h | Objavljeno u Aktualno

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar nije prisustvovao jučerašnjem sastanku u Ministarstvu kulture na temu Arboretuma Opeka jer nije ni dobio poziv za navedeni sastanak. Naime, poziv je poslan elektroničkom poštom na adresu predsjednice Županijske skupštine Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Glasi tako objašnjenje iz Varaždinske županije na naš upit zašto župan ili njegovi zamjenici jučer nisu nazočili sastanku u Ministarstvu kulture, a na kojem je bilo riječi o revitalizaciji Arboretuma Opeka.

- Župan je dobio informaciju o navedenoj elektroničkoj pošti jučer ujutro te je odmah zvao pomoćnika ministrice kulture Davora Trupkovića kojeg je informirao o projektu „Arboretum Opeka – zeleni centar kulture“ te na koji fond je prijavljen. Župan je također inicirao da se što prije održi sastanak s navedenom tematikom na koji će biti pozvan, na što je pomoćnik ministrice obećao kako će se sastanak održati oko 18. siječnja ove godine - ističu iz Županije.

Također podsjećaju da je Varaždinska županija prijavila projekt obnove kompleksa dvorca i arboretuma Opeka u Marčanu pod nazivom “Arboretum Opeka – zeleni centar kulture” na javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine”.

- Svrha prijave jest odobrenje dodjele financijskih sredstava kako bi se obavile sve pripremne radnje poput izrade studijske dokumentacije, pripreme projektne dokumentacije za obnovu i dogradnju dvorca, obnovu vrtlareve kuće, bazena, ulaznih portala i ograđivanje kompleksa, spomenika parkovne arhitekture, uvođenje svih potrebnih priključaka (voda, struja, plin) radi obnove kulturne baštine. Varaždinska županija u prijavi nastupa kao nositelj projekta, dok su AZRA, Hrvatski restauratorski zavod, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije te Turistička zajednica Varaždinske županije partneri na projektu - navode iz Županije.

Dodaju da je Županija projekt prijavila s proračunom u iznosu od 6.112.447,58 kuna, od čega sufinanciranje EU iznosi 4.847.708,06 kuna, dok je trošak Varaždinske županije 1.264.739,52 kuna.

- Prihvatljivi troškovi u iznosu od 5.873.697,58 HRK uvršteni su u investicijske potpore u kulturu i očuvanje baštine, a čije sufinanciranje iznosi 80 posto, što čini povrat u iznosu 4.698.958,06 kuna, dok bi Varaždinska županija financirala preostali dio od 20 posto, odnosno 1.174.739,52 kuna - kažu iz Županije.

Predsjednica Županijske skupštine Dubravka Biberdžić kaže kako je u svemu očito došlo do nesporazuma tehničke naravi.

- Točno je da sam ja primila e-mail, no budući da imam virozu, nisam mogla otići na sastanak. Župan je obaviješten o svemu, no nije mogao ići jer nije on službeno pozvan. Naime, e-mail nije bio naslovljen ni na mene niti na župana iako je došao na moj e-mail. Ja sam smatrala da ja trebam ići, ali kako sam bila bolesna nisam otišla. Očito je došlo do nesporazuma tehničke naravi onih koji su pozvali na sastanak te se nadam da će se to drugi put bolje dogovoriti i organizirati kako bi došao netko od nas – rekla je Biberdžić.

Označeno u