Župan Čačić u Saône-et-Loire: Dobili smo potencijalne partnere za brojne projekte Foto: Varaždinska županija

Župan Čačić u Saône-et-Loire: Dobili smo potencijalne partnere za brojne projekte

Varaždinske vijesti | 20.3.2019. u 13:00h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Varaždinski župan Radimir Čačić, u pratnji posebne savjetnice Natalije Martinčević, pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutina Vinceka i više stručne suradnice za regionalni razvoj i europske poslove Maje Zuber, protekla je tri dana proveo u posjetu francuskom departmanu Saône-et-Loire.

Predsjednik departmana André Accary i župan Čačić su potpisali deklaraciju o namjeri suradnje na brojnim područjima – od obrazovanja, turizma, poljoprivrede, enologije i gastronomije, kulture do javne uprave. Neki od projekata već su u fazi konkretnog dogovora poput prezentacije zaštićenih proizvoda Varaždinske županije na francuskim gastro sajmovima i suradnje varaždinske Glazbene škole i regionalnog konzervatorija u Chalon-sur-Saôneu. Dogovorili su i zajedničko apliciranje projekata iz navedenih na fond francuskog Ministarstva vanjskih poslova, koje njime potiče međuregionalnu suradnju francuskih jedinica lokalne i regionalne samouprave s inozemnima.

Uz gospodina Accaryja, varaždinsku delegaciju su dočekali njegovi zamjenici (Sébastien Martin, Fabien Genet, Frédéric Brochot i Élisabeth Roblot), zastupnik u Europskom parlamentu Arnaud Danjean i brojni službenici. Osim radnog dijela u kojem su raspravljali o idućim koracima suradnje, francuski su partneri proveli hrvatske kroz farmu goveda u Champlecyju, vinske podrume u Givryju i tvornicu UNOWHY, poznatu po proizvodnji posebnih tableta za škole, SQOOL.

Ovo je inače uzvratni posjet, nakon inicijalnog sastanka održanog u travnju prošle godine u Varaždinu.

Osim u departmanu Saône-et-Loire, Varaždinska županija je potencijalnog partnera pronašla u istraživačkom centru European College of Cluny. Obzirom da je i sjedište European College of Cluny u istoj regiji te da upravo taj centar, u suradnji sa Skupštinom europskih regija (Assembly of European Regions – AER), a na prijedlog župana Čačića, razvija kurikulum prema kojem će se odvijati edukacija i međuregionalna razmjena službenika, održan je i sastanak s njihovim voditeljima, Jean-Luc Delpeuchom, predsjednikom mreže prestižnih francuskih sveučilišta HESAM University i Borisom Chevrotom, voditeljem programa Collegea.

Riječ je o pilot projektu Odbora za kulturu, obrazovanje i mlade AER-a, kojim župan Čačić predsjedava od ožujka 2018. godine. Očekuje se da bi se s provedbom projekta moglo početi već ove godine, nakon finaliziranja dogovora i proljetnog plenarnog zasjedanja AER-a, koje je zakazano idući tjedan, od 26. do 28. ožujka u Örebru, u Švedskoj.

DSC05039.jpg

DSC05237.jpg