ŽUC: Traži se rješenje za sanaciju klizišta na Banjščini

Varaždinske vijesti | 2.1.2018. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno

Županijska uprava za ceste Varaždinske županije u protekloj 2017. godini bila je vrlo aktivna i po pitanju radova na klizištima.

Na području županijskih i lokalnih cesta aktivno je 40-tak klizišta. Svake godine rješavala su se klizišta po prioritetima. Ove je godine pet milijuna kuna uloženo u radove na 11 klizišta na području Kneginca, Lepoglave, Bednje, Varaždinskih Toplica, Cestice, Vinice, Visokog i Novog Marofa.

Od 2013. do 2017. za klizišta je izdvojeno 13.773.702,95 kuna, a prve projekcije za 2018. su tri milijuna kuna.

Predsjednik Upravnog vijeća ŽUC-a Nenad Koščak najavljuje pojačane intervencije, suradnju s općinama i gradovima kako bi se pomoglo građanima koji su najugroženiji. Isto tako, tražit će se i različiti izvori preko fondova EU-a. Kao jedan primjer ističe problem klizišta na Banjščini.

- Održan je sastanak sa županom i načelnikom Općine Gornji Kneginec oko pronalaska rješenja za klizište u Banjščini s obzirom na to da je to veliki problem u kojem je doslovno odsklizalo oko osam kuća od kojih su neke potpuno uništene. Varaždinska županija i ŽUC nisu u nadležnosti rješavanja problema, ali zajedno ćemo istupiti prema državnim vlastima kako bi se ovo klizište saniralo i pronašlo dugoročno rješavanje ovakvih problema. Nažalost, po tom pitanju se dugo stagniralo i osim pisanja dopisa nije se poduzimalo ništa, no to je veliki problem i vjerujem da ćemo zajedničkim snagama sada dovesti do rješenja - kaže Koščak.

Kako se sredstvima ŽUC-a financiraju i održavanje cesta i radovi na klizištima i zimsko održavanje odnosno zimska služba, točan iznos raspoloživog novca bit će poznat po završetku zimske sezone i utvrđivanja utrošenog za zimsku službu.

Označeno u