Zloupotrebe ugovora o uzdržavanju: Umjesto skrbi, često samo čekaju smrt staraca Foto: ilustracija; Krešimir Đurić

Zloupotrebe ugovora o uzdržavanju: Umjesto skrbi, često samo čekaju smrt staraca

| 27.3.2017. u 08:37h | Objavljeno u Aktualno

Sve je manje obitelji u kojima više generacija živi zajedno pa skrb o starijim osobama postaje predmet ugovora o uzdržavanju, najčešće između članova obitelji, ali riječ je o usluzi koja se sve češće traži ili nudi i u oglasnicima. Sve su češće i zloupotrebe takvih ugovora, pri čemu starije osobe ostaju i bez potrebne skrbi i bez imovine.

Bitna razlika

Dvije su vrste ugovora o uzdržavanju koje starije ili nemoćne osobe sklapaju s osobom koja će ih uzdržavati do njihove smrti, a to su ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, koji su uređeni Zakonom o obveznim odnosima.

- Oni su u mnogočemu slični, a razlikuju se po trenutku u kojem imovina prelazi na osobu koja pruža skrb. Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju, svu imovinu koja je navedena u ugovoru uzdržavatelj dobiva u trenutku sklapanja ugovora, dok kod ugovora o doživotnom uzdržavanju, uzdržavatelj imovinu dobiva u trenutku smrti uzdržavane osobe – pojasnila je Filipa Blažon Šumečki iz čakovečke ACT Grupe na prošlotjednom predavanju za osobe starije životne dobi u Domu za starije i nemoćne osobe Varaždin.

Potražite savjet

Napomenula je da prije potpisivanja ugovora treba precizno definirati sve stavke ugovora, pri čemu se ugovorne obveze najčešće odnose na osiguravanje smještaja, pomoć oko održavanja higijene, osiguravanje obroka, odjeće, sahrane i slično. Kako bi se izbjegla mogućnost zloupotrebe, savjetuje se pomoć i pojašnjenje svih nejasnoća pri sastavljanju ugovora potražiti kod pravnika, javnog bilježnika ili socijalnog radnika. Bitno je pritom sve uvjete detaljno definirati i napisati u ugovoru.

- Osoba s kojom sklapate ugovor trebala bi biti osoba kojoj vjerujete. Iako su to najčešće članovi obitelji, ima slučajeva kada se ugovor potpisuje s nekim tko se javio na oglas i uvijek treba provjeriti te osobe prije sklapanja ugovora. Dobro se informirajte o svemu prije potpisivanja, jer ipak se radi o vašoj cjeloživotnoj imovini - upozorila je Blažon Šumečki.

Raskid ugovora

Ugovor se može sporazumno raskinuti u slučaju poremećenih odnosa ako obje strane zajedno žive ili zbog neispunjavanja obveza, no raskid ugovora je vrlo dugotrajan proces čiji kraj mnogi ni ne dočekaju, s obzirom da se najčešće radi o starijim ili bolesnim osobama.

- Kod ugovora o dosmrtnom uzdržavanju najčešći je problem što se imovina odmah po prijenosu proda. Važno je napomenuti da zakon ni na koji način ne ograničava uzdržavatelje u broju sklopljenih ugovora. Nažalost, ima i "profesionalnih pružača usluga" koji imaju potpisano i 15-20 ili više ugovora s različitim osobama, što naravno znači da kvaliteta usluge ne može biti na potrebnoj razini, pogotovo ako imate posla s prevarantom - ukazala je Blažon Šumečki, dodavši da i kod ugovora o doživotnom uzdržavanju postoji mogućnosti malverzacija, a jedna od najčešćih je da uzdržavatelji stariju osobu ostave samu i čekaju da umre.

Darovnice i oporuke

Predavanje u Domu za starije i nemoćne osobe, održano u sklopu projekta "Gero-Age" koji udruga ACT Grupa provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obuhvatilo je i darovnice te oporuke koje su, uz ugovore o uzdržavanju, najčešći ugovori kojima starije osobe reguliraju prijenos svoje imovine.

Ugovor o darivanju (darovnica) je ugovor kojim se darovatelj obvezuje prepustiti obdareniku, bez protučinidbe, stvar ili imovinsko pravo. Opoziv takvog ugovora je moguć ako darovatelj toliko osiromaši da više nema sredstava za svoje uzdržavanje, no samo ako se dar još uvijek nalazi u imovini obdarenika te ako i sam obdarenik nije u oskudici. Drugi razlog za opoziv je gruba nezahvalnost obdarenika, što podrazumijeva da je darovatelju ili nekom od članova njegove uže obitelji učinio djelo kažnjivo prema kaznenim propisima ili se teže ogriješio o zakonom utvrđene dužnosti prema darovatelju ili članu njegove uže obitelji. Oporuke pak dolaze u tri oblika – privatne, javne i u izvanrednim okolnostima.

- Privatne oporuke su vlastoručna oporuka i pisana oporuka pred svjedocima. Važno je točno definirati što se i kome ostavlja, sa svim potrebnim podacima. Vlastoručna oporuka je rukom napisana i potpisana. Kod pisane oporuke pred svjedocima potrebno je pred dvoje svjedoka izjaviti i potpisati da je to vaša oporuka, a i svjedoci se moraju potpisati – napomenula je Blažon Šumečki.

Javne oporuke sastavljaju ovlaštene osobe – suci, sudski savjetnici ili javni bilježnici, dok su oporuke u izvanrednim okolnostima usmene oporuke koje se izjavljuju pred dva svjedoka, no vrijede samo 30 dana od prestanka izvanrednih okolnosti u kojima su napravljene.

- Oporuke se uvijek mogu opozvati, a svoju oporuku možete čuvati sami ili je predati na čuvanje nekoj drugoj osobi, sudu ili javnom bilježniku – pojasnila je Blažon Šumečki.

Policija savjetuje oprez

Policijski službenik za prevenciju Policijske postaje Varaždin Siniša Lah na predavanju je govorio o najčešćim načinima prijevara starijih osoba.

- Kod potpisivanja ugovora, ovisno o okolnostima, ne mora se nužno raditi o prijevari u smislu Kaznenog zakona, već o nepoštivanju ugovora, što nije u nadležnosti policije već drugih institucija ili je za raskid takvih ugovora potrebno podnijeti privatnu tužbu. Važno je prije potpisivanja ugovora sve dobro pročitati – kazao je Lah i dodao da stariji građani često potpisuju ugovore o kupnji medicinskih pomagala, ali i drugih proizvoda za koje se ispostavi da su upitne kvalitete.

- Na varaždinskom području česte su pak prijevare u kojima najčešće dvije ženske osobe obilaze kućanstva i nude na prodaju razna medicinska pomagala, kreme i slično. Kad je osoba zaokupljena prezentacijom proizvoda, druga osoba koristi priliku i ukrade vrijedne predmete iz kućanstva – upozorio je Lah i dodao kako građani, zbog posramljenosti, najčešće ne prijavljuju takve prijevare i krađe, iako bi trebali.

Info telefon
Starije osobe s područja Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije svake srijede od 8-16 sati mogu nazvati info telefon ACT Grupe 099 637 9088, na kojem mogu dobiti informacije o razlici između ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, vrstama oporuka i njihovoj ovjeri te pravima u sustavu socijalne skrbi, kao i informacije o zaštiti od prijevara.

Nova predavanja
ACT Grupa će sljedeća predavanja na temu "Kako zaštititi sebe i svoju imovinu" u Varaždinu održati 27. ožujka u 17 sati u prostorijama 3. mjesnog odbora (Zagrebačka 17), 28. ožujka u 18 sati u prostorijama 6. mjesnog odbora (Dravska 7b) te 4. travnja u 10 sati u Domu socijalne skrbi za starije i nemoćne osobe Varaždin (Zinke Kunc 47). Tijekom travnja predavanja su planirana i u 4., 8., 9., 10. i 11. mjesnom odboru.