Ženska inicijativa HNS-a Varaždin organizirala javnu tribinu o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama

Varaždinske vijesti | 14.2.2018. u 10:36h | Objavljeno u Aktualno

Članice Ženske inicijative HNS-a Varaždin u ponedjeljak su u Palači Herzer u Varaždinu organizirale javnu tribinu na temu "Sprječavanje i borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji".

O toj su temi govorile Marija Puh, saborska zastupnica HNS-a, čija je tema govora bila Istambulska konvencija. Istaknula je važne značajke Istanbulske konvencije, te obrazložila stavove koje zastupa u borbi za ratifikaciju konvencije kao okvira za poboljšanje statusa žene i alat za efikasniju zaštitu žena i djevojčica, Irena Mađarić, ravnateljica Doma za žrtve obiteljskog nasilja „Utočište Sv. Nikola“, koja je svoje izlaganje nazvala „Muke po protokolu“ te objasnila što sve žena prolazi kada odluči prijaviti nasilje, ali i što sve treba da bi nakon toga žena mogla biti samostalna te Darinka Vrbanec, volonterka iz Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Društva crvenog križa Varaždinske županije koja je iznijela svoja iskustva i iskustva žena s kojima se susreće kao volonterka, te je posebno istaknula potrebu prevencije, ali i edukacije i to od najranije dobi.

Na tribini prisustvovali su i predsjednik Podružnice HNS-a Varaždin Mario Sambolec, potpredsjednik HNS-a Varaždin Enriko Parlaj, županijski tajnik HNS Zlatan Mošmondor, te saborske zastupnice HNS-a Bernarda Topolko i Božica Makar.

- Hrvatska narodna stranka ne tolerira ni fizičko ni emocionalno nasilje i osuđuje svaki oblik nasilja, a osobito prema ženi kao posebno ugroženoj kategoriji. Zastupamo i promičemo rodnu ravnopravnost; muškarci i žene jednako mogu doprinijeti političkom, ekonomskom, socijalnom i kulturnom napretku zajednice te samim time moraju imati jednaka prava i mogućnosti – istaknuo je Sambolec.

Tribinu je vodila i moderirala Andreja Blazinarić, predsjednica Ženske inicijative Varaždin.

- Nasilje se ne smije tolerirati. Mi kao društvo imamo odgovornost i obvezu boriti se protiv svih vrsta nasilja. To zasigurno nije lako i nije jednostavno, ali je nužno. Ako spasimo život samo jedne žene imat ćemo osjećaj da smo spasili cijeli svijet - zaključila je Blazinarić.

Označeno u