Zbrinu li se bale po koncesiji ili ugovoru iz 2008., Patafti po ugovoru 1.000.000 eura!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Zbrinu li se bale po koncesiji ili ugovoru iz 2008., Patafti po ugovoru 1.000.000 eura!?

VV | 6.5.2019. u 18:28h | Objavljeno u Aktualno

Sve više je prijedloga što valja činiti nakon nedavnog rješenja Državne komisije za kontrolu javne nabave, koje je poništilo odluku kojom je varaždinsko Gradsko vijeće 18. veljače ove godine stavilo izvan snage vlastitu odluku o odabiru zajednice ponuditelja na čelu s tvrtkom CE-ZA-R za zbrinjavanje bala u Brezju.

Najviše prijedloga, točnije promišljanja stiže od gradskog vijećnika i potpredsjednika Gradskog vijeća Davora Patafte, ali i iz Grada Varaždina, kao i redova opozicije. No, bez obzira na sve ove prijedloge, od kojih su neki i oprečni, sve je izglednije da će bale ležati na ulazu u Varaždin još neko vrijeme, i to dulje nego što se donedavno mislilo. Naime, što god da se na kraju odlučilo, rješenje DKOM-a usložnjava ionako složenu pravnu problematiku u vezi bala te koči razrješenje tog, 15-godišnjeg varaždinskog komunalnog problema, za koje su mislilo da je blizu nakon što su vijećnici u veljači odlučili da će rješenje za odloženi otpad potražiti mimo postojećih pravnih poslova, odnosno Ugovora o interventnom zbrinjavanju s nekadašnjim T7 VIS-om, današnjih T&H Investom, kao i mimo koncesije, koju je dobio CE-ZA-R, ali nikad nije sklopio ugovor jer, uz ostalo, koalicijska vlast SDP-a i HNS-a nije za zbrinjavanje bala osigurala sufinanciranje.

Od ugovora, odnosno koncesije, većina vijećnika je odustala i najavila njihov raskid, podsjetimo, nakon što su propali pregovori o dogovornom rješavanju međusobnih sporo-va: Grad Varaždin od ponovnog pokretanja utvrđivanja ništetnosti Ugovora o interventnom zbrinjava-nju, CE-ZA-R od tužbe za naknadu štete i tome slično. Naime, kako se neslužbeno tvrdilo, apetiti drugih strana su bili (pre)veliki, no nikad nije službeno rečeno koliko točno, iako su se spominjali iznosi veći od 200 pa i 300 milijuna kuna. Međutim, bez obzira na ove apetite, propast višemjesečnim pregovora predstavnika Grada Varaždina i T&H Investa, sljednika T7 VIS-a, odnosno CE-ZA-R-a, nije bio (glavni) razlog odu-stajanja od postojećih pravnih poslova. Ili barem se tako nije javno prikazivalo. Naime, kako se isticalo na Gradskom vijeću, glavni je razlog bio nalaz čakovečkog Bioinstituta prema kojem bale više ne sadrže organsku tvar zbog koje bi trebale ići na obradu pa je nadležno ministarstvo prihvatilo Plan sanacije Brezja prema kojem ih je dovoljno odložiti. Za njihov odvoz, nakon najavljivanog razlaza s T&H Investom i CE-ZA-R-om, namjeravala se pokrenuti nova javna nabava jer se pretpostavljalo da bi se bale mogle konačno zbrinuti za osjetno manji trošak od iznosa na koja su računala ova poduzeća. Možda čak i dvostruko manje. No, kao što je svojedobno pokazao propali pokušaj Ministarstva zaštite okoliša da ono izveze bala, ne može se pokrenuti nova javna nabava za odvoz bala kada su one dodijeljene drugom, odnosno drugim tvrtkama.

 

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...