Zbog salmonele s tržišta povučen pureći hamburger s ružmarinom

vv | 20.11.2016. u 08:59h | Objavljeno u Aktualno

Iz Ministarstva poljoprivrede obavijestili su da se iz prodaje povlači pureći hamburger s ružmarinom. 

Naime, protekli je tjedan u sklopu pojačanih kontrola hrane životinjskog podrijetla provedena službena kontrola veterinarske inspekcije u objektu PLODINE d.d. - LDC-SVJEŽE MESO, odobrenog broja 3356, na adresi Industrijska zona R-29, Kukuljanovo.

Prema informaciji veterinarske inspekcije, postoji osnovana sumnja da proizvod "Pureći hamburger sa ružmarinom", LOT broja L 05172876, bar koda 8008110001421, roka valjanosti do 22. studenog proizvođača AIA S.P.A. P., odobrenog broja IT 04 M CE, Le Apollinare Veronesi, 1 – 37036 S Martino B.A. (VR), Italija, sadrži bakteriju Salmonella spp. Predmetni proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije (EZ) br. 2073/2005 od 15. studenoga 2005. o mikrobiološkim kriterijima za hranu.

U tijeku su mikrobiološke pretrage u svrhu tipizacije bakterije u Veterinarskom zavodu u Rijeci. 

- Ovim putem obavještavamo i sve trgovačke lance da ukoliko imaju ovaj proizvod u svojim trgovinama da ga odmah povuku s tržišta i o tome ŽURNO izvijeste HR RASFF (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.) - ističu iz ministarstva.

Salmoneloza je zarazna bolest uzrokovana bakterijom iz grupe Salmonella spp. Salmonelozu najčešće uzrokuje hrana životinjskog porijekla - jaja, mlijeko i meso, ali i biljna hrana zagađena salmonelama po svojoj površini. Hranu, osobito životinjskog porijekla, potrebno je prije konzumacije dobro termički obraditi.