Zbog nedostatka liječnika teško na Kardiologiji, Urologiji i Pedijatriji, Sabati: "Župane, kakav je plan?“ Foto: Krešimir Đurić

Zbog nedostatka liječnika teško na Kardiologiji, Urologiji i Pedijatriji, Sabati: "Župane, kakav je plan?“

IHR/Varaždinske vijesti | 4.7.2019. u 11:59h | Objavljeno u Aktualno

- Kudelić je ravnatelj OB Varaždin – odgovorio je kratko župan Radimir Čačić na pitanje nezavisnog vijećnika Mladena Rogine na današnjoj sjednici Županijske skupštine. Bivšeg Živozidaša je zanimalo je li Nenad Kudelić i dalje upravitelj OB Varaždin.  

Situacija u bolnici i nedostatak liječnika nije zaobišao ni aktualni sat Županijske skupštine, a što se čini po tom pitanju zanimalo je HSS-ovog vijećnika Zvonimira Sabatija, koji se sam požalio kako ima problema sa srcem, a pretragu koju je trebao napraviti radi specijalizantica i to samo jednom tjedno.

- Svjesni smo činjenice da imamo kroničan manjak liječnika. Možemo govoriti o imenima, ali pojedine djelatnosti u OB Varaždin su već u poteškoćama, od Kardiologije, Infektologije, Urologije, a posebno osjetljivo je na Pedijatriji, gdje imamo ozbiljne probleme. I u bolnici u Varaždinskim Toplicama je problem Reumatologija. Veliki pritisak je na Internu i liječnike specijaliste koji su ostali. Kronačni nedostatak liječnika će se vjerojatno kroz neko vrijeme riješiti, no mi sada imamo problem – rekao je Zvonimir Sabati, HSS-ov vijećnik na današnjoj sjednici Županijske skupštine.

- Postoji li kakav plan vezano uz ovo što se događa, kako bi OB Varaždin ostala na djelatnostima koje ima? – zanimalo je Sabatija.

Župan Radimir Čačić rekao je kako je činjenica da u OB Varaždin trenutno ima više zaposlenih nego kad su preuzeli mandat, ali da je isto tako činjenica da kvaliteta usluge nije ista.

- Tadašnji bivši savjetnik ravnateljice je skuhao problem, a radi se o desetine liječnika koji bez ikakve odštete mogu otići i odlaze. Na tome radimo, koristimo i liječnike iz mirovine, a jedno od rješenja koje su nudile sve Vlade i ministri, a nitko nikada nije realizirao, to je funkcionalno spajanje. Bilo bi dobro da se nađe zajednički jezik s bolnicom u Čakovcu, mi smo za – rekao je Čačić.

Dodao je kako Županija ulaže u obrazovanje liječnika te im pomaže kod osiguravanja nekretnina.

- Ovo što Grad radi, malo prefarba stanove i da ih u najam liječnicima, to nije Bog zna kaj. Preko 35 liječnika i djelatnika visoke stručne spreme predalo je dosad zahtjev za subvencioniranje stambenih kredita za liječnike. Kad kupite stan, ipak ste malo čvršće vezani uz taj prostor – smatra varaždinski župan.