Za tradicionalnu 21. Zeljarijadu u Vidovcu od 20. do 23. rujna 22.000 listova varaždinskog zelja

| 17.9.2018. u 12:48h | Objavljeno u Aktualno

Čak oko 1.300 metara sarme napravit će se na tradicionalnoj 21. Zeljarijadi, glavnoj kulturnoj, gospodarskoj, zabavnoj i gastronomskoj manifestaciji Općine Vidovec koja će se održati od 20. do 23. rujna.

- Tijekom tri dana posjetitelji će moći uživati u bogatom gastronomskom i kulturno-umjetničkom programu. Inače, ova iznimna manifestacija tijekom godina postala je prepoznatljiv brend, poznat i van granica Republike Hrvatske - istaknuto je na predstavljanju manifestacije u Županijskoj palači gdje su program „Zeljarijade" predstavili župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, predsjednik KUD-a Vidovec Tomo Svačko, direktor TZ Varaždinske županije, predsjednik Organizacijskog odbora Miran Bojanić Morandini, tajnik Udruge kuhara Varaždinske županije i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni kao i Silvija Zagorec iz Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec te Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari.

DSC_4034.JPG

Načelnik Općine Vidovec, Bruno Hranić podsjetio je da se na području općine Vidovec zelje proizvodi od 18. stoljeća te se danas, iako je nekada bilo pogrdno, s ponosom nazivaju zeljarima.

- Naše varaždinsko zelje prepoznato je izvan hrvatskih granica. Dobili smo priznanje na europskoj razini, a koliko je važno govori i činjenica da se glavica varaždinskog zelja nalazi na grbu općinske zastave - podsjetio je Hranić, dodajući da kad su 1997. godine prvi puta organizirali manifestaciju nisu ni sanjali da će izrasti u jednu međunarodno prepoznatu manifestaciju.

U Vidovcu će u subotu, 22. rujna, u 9 sati početi kuhanje mega-sarme, koju će prije toga cijelu noć pripremati čak 50 kuhara i učenika. Svečano otvorenje Zeljarijade je u subotu u 14 sati, a rezanje i podjela mega-sarme počinje u 15 sati. U sklopu Zeljarijade, osim gastronomskih, kulturnih i zabavnih programa, bit će održana i edukacija za poljoprivrednike. U Maruševcu će u petak, 21. rujna, u 14 sati početi Dani polja u sklopu kojih će biti održano predavanje o bakteriozi na Varaždinskom zelju.

DSC_4055.JPG

Predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni osvrnuo se na "tehnički dio" spremanja najveće sarme koja će se pripremiti od sveukupno četiri tone smjese.
- Treba pripremiti čak 22.000 listova varaždinskog zelja koje će se spajati s oko 300 kilograma junećeg i 410 kilograma svinjskog mesa, 670 kilograma riže i luka od čega će se praviti sarma. Dakle, radi se o brojci oko četiri tone ukupne količine na kojoj će raditi 50 kuhara - istaknuo je Crleni.

DSC_4053.JPG

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić rekao je da je malo događanja ovakvog ranga s pretenzijom za nacionalnu priču kojima je prije svega tema gastronomija, a koje treba i dalje posebno isticati te očekuje da će posjećenost i zadovoljstvo biti veće nego ikada.
- Radi se o lokalnom prehrambenom brendu koji nadilazi kvalitetom i ostalim elementima te je posebno važan za naš kulturni i gastronomski identitet. Sarma je prema anketama najpopularnije jelo Hrvatske. Kod nas se 1.500 obitelji bavi proizvodnjom varaždinskog zelja i za nas je to izuzetno važno, a što promoviramo kroz ovakvu jednu manifestaciju - rekao je Čačić, dodajući da će i ostale proizvode varaždinskog kraja, kao što je bučino ulje, poticati i raditi na njihovoj još većoj prepoznatljivosti.

DSC_4064.JPG

Za potrebe izrade najveće sarme na 21. vidovečkog Zeljarijadi, Marija Cafuk iz Udruge proizvođača voća i povrća Zeljari, a čija je obitelj čuvar sjemena varaždinskog zelja, donirala je oko četiri tone zelja, odnosno 1.200 glavica varaždinskog zelja koje inače obitelj donira i županijskim školama.

- Novost je da će Zeljarijada ove godine zapravo početi u osnovnim i srednjim školama te restoranima. U četvrtak, 20. rujna, prvi put će se u školama i u restoranima na jelovnicima naći jela od Varaždinskog zelja, a s ciljem da se populariziraju jela od ove visokokvalitetne namirnice. Ove godine uključilo se 37 škola s područja Varaždinske županije koje će u petak na svom meniju u školskoj kuhinji imati jela od zelja, a za tu prigodu donirali smo 650 kilograma zelja, što kiselog, što svježeg – rekla je Marija Cafuk, čuvarica sjemena varaždinskog zelja.

 

DSC_4047.JPG