Za klizišta 2,9 mil. kn, a Štromar poručio: Sve dok sam u Zagrebu, brinut ću se Foto: Krešimir Đurić

Za klizišta 2,9 mil. kn, a Štromar poručio: Sve dok sam u Zagrebu, brinut ću se

M.P./Varaždinske vijesti | 8.6.2018. u 15:32h | Objavljeno u Aktualno

Osim 20 milijuna kuna sredstava za energetsku obnovu, prvi potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar s načelnicima i gradonačelnicima u petak je u prostorima Općine Maruševec potpisao i ugovore za sanaciju klizišta ukupne vrijednosti 2,9 milijuna kuna.

DSC_6580.JPG

- Od osiguranih sredstava za sanaciju klizišta, više od 50 posto ide za sjeverne županije – Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku. Nije me sram reći da najviše ide za Varaždinsku županiju jer smo godinama bili zakidani. Sada ispravljam ovu nepravdu i sve dok sam gore, u Zagrebu, brinut ću se da dobijete sredstva da mještani bolje žive - poručio je Štromar okupljenim načelnicima i gradonačelnicima.

DSC_6591.JPG

Inače, dobivenim će se sredstvima sanirati klizišta u Ledincu Gornjem, Beretincu, Jelovcu Voćanskom, Varaždin Bregu, Gaćicama, Novoj Gori, Žarovnici, Gornjoj Višnjici, Rakovcu, Maruševcu, Strmcu i Marčanu. Općina Visoko dobila je novac za izradu dokumentacije za sanaciju klizišta, a općine Gornji Kneginec, Martijanec i Maruševec i sredstva za sufinanciranje izrade prostorno-planske dokumentacije.

- Osim ovih sredstava za sanaciju klizišta, očekujemo i sredstva iz Hrvatskih voda jer je promjenama Zakona o vodnom gospdoarstvu omogućeno da se i preko vodnog doprinosa riješi problem klizišta. Najesen očekujem taj natječaj - rekao je Štromar dodavši kako se klizišta mogu prevenirati kartiranjem, odnosno utvđivanjem gdje postoje potencijalna klizišta i zabranom izgradnje na tim područjima.

Zamjenik župana Robert Vugrin ukazao je kako je samo u ovoj godini u Varaždinskoj županiji evidentirano oko 35 milijuna kuna štete od klizišta.

- Od države sada treba stići 2,9 milijuna kuna, a ŽUC kontinuirano godišnje ulaže od tri do pet milijuna kuna. Međutim, stalno je aktivno od 50 do 70 klizišta, a za njihovu je sanaciju potrebno oko 25 milijuna kuna. Istovremeno se, nažalost, otvaraju nova klizišta. S obzirom na to, apeliramo na Vladu da se pronađe model koji bi omogućio da država sustavno sufinancira sanaciju klizišta, jer na ovakav način neće biti moguće sve sanirati - rekao je Vugrin.

DSC_6577.JPG

Domaćin susreta, maruševečki načelnik Damir Šprem (HNS), potpisao je ugovor o dodjeli 340.000 kuna za sanaciju klizišta u Maruševcu koje prijeti prometnici.

- Osim sredstava ministarstva, uložit ćemo i naših 100.000 kuna i u potpunosti sanirati to klizište. U međuvremenu se pojavilo i novo klizište koje prijeti obiteljskoj kući i koje ćemo također morati sanirati. U svibnju smo, naime, imali tri velike kiše koje za sobom uništavaju ceste i usred čega se pojavljuju nova klizišta - ukazao je Šprem.

DSC_6667.JPG

DSC_6637.JPG

DSC_6671.JPG

Označeno u