Bivši prvoligaš Varteks u stečaju očekuje 400.000 eura od transfera Marka Roga

M.P./Varaždinske vijesti | 18.10.2016. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

Transferom Marka Roga iz NK Dinamo u talijanski SSC Napoli mogli bi, po svemu sudeći, profitirati i vjerovnici prvog višeg isplatnog reda Varaždinskog športskog nogometnog kluba u stečaju. (VŠNK) Riječ je, podsjetimo, o bivšem NK Varteksu, odnosno NK Varaždinu nad kojim od lani na varaždinskom Trgovačkom sudu traje stečajni postupak.

Naime, kako se navodi u izvješću stečajnog upravitelja VŠNK-a Želimira Uršulina, transferom Roga iz zagrebačkog u talijanski klub stečajnom dužniku pripada naknada solidarnosti koja bi, procjenjuje se, trebala iznositi oko 400.000 eura. Uršulin intenzivno radi na naplati toga potraživanja.

- Predstavnici SSC Napoli kontaktirali su me radi plaćanja svoje obveze te ono nije sporno. Međutim, zbog činjenice da je stečajni dužnik prije otvaranja stečaja promijenio naziv iz NK Varaždin u VŠNK, kao i činjenice da je u stečaju, SSC Napoli je prije isplate zatražio očitovanje Hrvatskog nogometnog saveza o potvrdi činjenice da je stečajni dužnik pravni sljednik NK Varaždina, a samim time i sljednik prava na isplatu ove naknade solidarnosti. U stalnom sam kontaktu s predstavnicima SSC Napoli, a ovaj posao predviđa se zaključiti u idućih 15-tak dana, a pri tome se očekuje i naplata pripadajućeg iznosa - naveo je Uršulin u izvješću.

Osim 400.000 eura s osnove naknade solidarnosti, u stečajnu bi se masu VŠNK-a trebala sliti i sredstva s osnove naplate potraživanja koja se prvenstveno odnose na materijalne naknade za treniranje i razvoj igrača koji su svojedobno bili članovi VŠNK-a. Radi se o potraživanjima prema NK Split, NK Rijeka i NK Dinamo te prema NK Lokomotiva Zagreb. Ukupan iznos ovih potraživanja iznosi oko 1,5 milijuna kuna kojima je Uršulin već ispostavio fakture za pripadajuće novčane iznose. Pritom je dosad ukupno naplaćeno 260.000 kuna, a svoje su obveze podmirili NK Rijeka i NK Lokomotiva. Račun za najveći dio naknade, koja se odnosi na Roga, djelomično je osporio i vratio NK Dinamo, budući da je sporan iznos njegovog transfera iz RNK Split u NK Dinamo.

- U javnosti je obznanjeno da je vrijednost tog transfera iznosila pet milijuna eura, dok u NK Dinamu priznaju tek 3,8 milijuna eura. No, na uvid nikako ne mogu dobiti ugovor kako bi se utvrdio točan iznos transfera. Naime, stečajnom dužniku po tom transferu pripada iznos u visini 2,49 posto pa je stoga vrlo bitan točan iznos transfera. S obzirom na ove okolnosti, NK Dinamu će se ispostaviti novi račun na nesporan iznos transfera, dok će se za preostali iznos najvjerojatnije pokrenuti arbitražni postupak pred Nogometnim savezom Hrvatske. Ovakav arbitražni postupak pokrenut je i za naknadu prilikom prelaska Roga iz redova stečajnog dužnika u RNK Split, budući da odbijaju platiti svoje obaveze - navodi se u izvješću stečajnog upravitelja.

Inače, vjerovnici prvog višeg isplatnog reda (radnici) prijavili su ukupno 14,8 milijuna kuna tražbina.