VIDEO Sandra Malenica: Na Odboru smo demantirali skoro sve navode oko HNK-a Foto: Martin Novosel

VIDEO Sandra Malenica: Na Odboru smo demantirali skoro sve navode oko HNK-a

| 27.11.2021. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Danas je na Franjevačkom trgu održana novinarska konferencija Nezavisne liste Ivana Čehoka koja se osvrnula na par tema koje su bile na 6. sjednici Gradskog vijeća kao i na činjenicu da su vijećnici te liste odustali od sudjelovanja na sjednici zbog povlačenja 8. točke dnevnog reda koja se ticala situacije u HNK u Varaždinu. Na konferenciji su govorili Ivan Čehok, Sandra Malenica i Mario Lešina.

- Ponovno se dogodilo nešto što nije zabilježeno u demokratskoj povijesti ovog grada. Od pet točaka koje nisu bile protokolarne ili formalne točke, tri su točke ili skinute ili promijenjene. Jučer je stavio izvan snage Program upravljanja imovinom, ali nisu time promijenili rebalans. Nakon toga je predsjednica vijeća zatražila da se stavi točka, a poništi natječaj kojeg je sama potpisala i koje je Gradsko vijeće na prethodnoj sjednici usvojilo. Moguće je da se natječaj povuće, ali ne može u pola tog natječaja da se javno savjetovanje nije provelo, mi smo pod navodnicima sve zeznuli pa je idemo sada poništiti. Treća točka je naravno skidanje rasprave o HNK. Ovo nije personalno pitanje. Nije pitanje je li sada intendantica sada podnijela ostavku ili tek 1. ožujka, to je pitanje digniteta Gradskog vijeća. U razlozima za skidanje te točke da ne bismo dodatno još narušili dignitet kazališta. To je prvi puta da je jedan gradonačelnik ili čelnik izvršne vlasti uopće u Hrvatskoj kaže da se neće raspravljati kako bi se zaštitio dignitet kazališta. Nema višeg davanja digniteta od toga da Gradsko vijeće o nečemu raspravlja - objasnio je Čehok.

Također se pita zbog čega se dva mjeseca tražilo da se uvede na dnevni red sjednice Gradskog vijeća, da bi se na kraju maknulo iz dnevnog reda izvanredno.

- Takav način demokrature nije zabilježen u Varaždinskoj povijesti - kaže Čehok.

- Nešto se čudno dogodilo između srijede i petka, dakle u četvrtka, jer je u srijedu bio Odbor za kulturu, sport i turizam koji se saziva prije vijeće u kojem sam predsjednica. Već smo prije prošle sjednice razmatrali uvođenje točke kada se prijedlog zvao Informacija o nepravilnostima u HNK i većina se složila da se ne ide s takvim imenom točke jer insinuiraju neke stvari. Nismo mi sudnica. To tada nije prešlo većinom glasova i da se dostave materijale, umjesto da se gledaju materijali na nečijoj Facebook stranicama. U srijedu sam ja pozvala i intendanticu da dođe, Budimo grad je imao pripremljen popis pitanja, intendantica je normalno odgovaral na njih. Pričali smo o reviziji, koja nije bila apsolutno u nikakvoj ladici i nije bila tajna, a ja sam konstatirala da postoji još revizija osim ove i ako netko hoće da se sve objavi, može, iako nije tako u teoriji i u praksi kod takvih stvari. Demantirali smo skoro sve navode - objasnila je Malenica.

- Pričalo se o tome da kazalište nema posebnog ravnatelja, do sredine 2019. godine je bio zaposlen poslovni menadžer, mi smo te ključne godine odlučili povećati sredstva za program za 400 tisuća kuna, a ne da bildamo upravu na 58 zaposlenih, a u toj godini smo paralelno imali obnovu. Bilo je navoda i optužbi da u kazalištu vlada pravni nered, što je govorilo Kazališno vijeće, a to je Ministarstvo kulture apsolutno demantiralo, bilo je riječi o stipendijama koje je sam predsjednik Kazališnog vijeća nakon što je prestao biti ravnatelj radio u kazalištu kao pravnik i pisao, apsolutno apsurdno, a to je ionako u zastari što je potvrdio naš gradski revizor. Na drugoj, trećoj stranici svoje revizije, programske, ne financijske, dobio bezuvjetno mišljenje od države za financije za 2013. godinu. Optužbe su apsurdne na neki način, a ja nisam htjela voditi raspravu na Facebooku o kazalištu jer je to prevažna ustanova da klikamo lajkove i smajliće i mislila sam da ćemo to sve raščistiti na sjednici - objasnila je Malenica.

Mario Lešina se osvrnuo na kompetenciju Zdravke Grđan, na poziciji predsjednice Gradskog vijeća, za koju smatra da je jučer pokušala spriječiti da govore na sjednici Gradskog vijeća.

- Grad je u jednoj blokadi što je posljedica nedostatka kompetencija. Imamo predjsednicu koja ne poznaje poslovnik i kontinuirano ga flagrantno krši što smo jučer vidjeli kada nije data mogućnost da se traži stanka radi konzultacija. Poslovnik onda predviđa da se klub može očitovati, no međutim nije napravljeno to, a meni i gospodinu Habijanu je pokušano spriječiti da o tome govorimo, ali poslovnik je takav kakav je pa smo iskoristili to svoje pravo - objasnio je Lešina.

Lešina je također naglasio nekompetentnost izvršne vlasti jer smatra da se ne koriste postojeća sredstva za postojeće projekte koji su se mogli već realizirati poput skloništa za mačke u Belim Kipima te pješačko biciklističku stazu uz Plitvicu.

-  Imali su sporazum s Hrvatskim vodama, pravomoćnu građevinsku dozvolu. Sve što je trebalo napraviti je raspisati javnu nabavu. Nije raspisana javna nabava na vrijeme i sada u sljedećoj godini Hrvatske vode te novce više nema rezervirane jer su u međuvremenu cijene radova išle gore. Ista stvar će se dogoditi s Belim Kipima. Novci stoje na računu od municipalnih obveznica, ali se javna nabava ne raspisuju - objasnio je Lešina te smatra također da Kućanska rampa je još jedna propuštena prigoda jer se mogla financirati državnim novcima.

Čehok se osvrnuo i na situaciju s imenovanjem Bruna Istera na poziciju direktora Varkoma te odobrava činjenicu da je Budimo grad za to glasalo unatoč tvrdnjama da se bore za transparetno postavljanje čelnih ljudi u gradske tvrtke.

- Bosilj je imenovao Istera na sjednici Nadzornog odbora Varkoma koja je sazvana dan prije bez ijednog dokumenta od direktora. Umjesto da Budimo grad, koji je rekao i zalagao se za otvorenost i transparentnost, napusti sjednicu oni u koalituri, nagodbenjačkoj koaliciji glasaju za sve što je bilo na dnevnom redu pa tako i da se poništi natječaj koji su prethodno na Gradskom vijeću donijeli - objasnio je Čehok.

Ne paše mu i obrat gradonačelnika Nevena Bosilja koji je sada otvoren za opciju kupnje MBO-a za moguće zbrinjavanje bala smeća na Brezju.

- Pitam, što smo onda mi radili od 2009. godine kada su Varkom, Grad i tvrtka T7 potpisali ugovore i što smo radili od 2011. godine kada je izgrađen MBO da nije bilo onog progona za što smo oslobođeni. Ako ćemo ga sada kupiti, mogli smo to sve maknuti do kraja 2012. ili 2013. godine. Mi već 9 godina ne bi imali tamo bale i imali bismo 36 milijuna kuna od države za sanaciju bala u Brezju. Izgubili smo 10 godina vremena zahvaljujući upravo Nevenu Bosilju koji je bio najgorljiviji protivnik kupnje MBO-a - objasnio je Čehok i naglasio da će tražiti da se o otpadu raspravlja na sljedećoj sjednici.

Video sadržaj