VIDEO,FOTO: Svečano otvorene 46. Varaždinske barokne večeri Foto: Krešo Đurić

VIDEO,FOTO: Svečano otvorene 46. Varaždinske barokne večeri

| 23.9.2016. u 21:38h | Objavljeno u Aktualno

Obzirom na Španjolsku kao partnera 46. Varaždinskih baroknih večeri ovogodišnji je festival otpočeo otvorenjem izložbe španjolskog sakralnog kiparstva u HNK u Varaždinu, a potom i svečanim koncertom španjolskog ansambla La Ritirata u varaždinskoj katedrali.

Festival ove godine traje od 23. rujna do 4. listopada, a osim u Varaždinu mnogobrojni se programi održavaju i izvan njega. Naime, sve do zatvaranja, koncerti domaćih i stranih glazbenika predviđeni su gradovima i mjestima u ukupno četiri sjevernohrvatske županije. Zanimljiv je i popratni program događanja od kojih je jedan i dan ranije otvorena 21. Međunarodna izložba cvijeća na temu "Barok-glazba-cvijeće" u varaždinskom Starom gradu.

Svečanosti otvaranja varaždinskog baroknog festivala, najprestižnijeg takvog festivala u Hrvatskoj, koji se održava po visokim pokroviteljstvom Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović nazočili su mnogobrojni uglednici iz varaždinskog i šireg hrvatskog kulturnog i javnog života.

Na otvorenju Festivala, a uoči nastupa španjolskog ansambla La Ritirata pozdravnim riječima publici se obratio Goran Habuš, gradonačelnik Varaždina te naglasio posebne zasluge nekadašnjih začetnika i suvremenih organizatora koji uvijek iznova nalaze načine da Festival iz godine u godinu bude bolji i zanimljiviji. Zahvalio je i Španjolskoj kao zemlji partneru, a posebno veleposlaniku Kraljevine Španjolske nj.e. Eduardo Aznaru Camposu te umjetnicima.

O nastupu Španjolske govorio je veleposlanik nj.e. Eduardo Aznar Campos te istaknuo da je svečani koncert posvećen 400.-toj obljetnici smrti velikog španjolskog književnika Miguela de Cervantesa.

-Velika nam je čast što je Španjolska ove godine zemlja partner Varaždinskih baroknih večeri i što će na otvorenju predstaviti djelo Cervantesa, vodećeg predstavnika barokne književnosti moje zemlje zahvaljujući Antoniu Caldari i ansamblu Laritirata. Došli smo u Varaždin u odlučnoj namjeri da naše sudjelovanje na ovom festivalu bude i prvi korak jednoj suradnji koja će se bez sumnje nastaviti i u budućnosti, te ovih dana na Varaždinskim baroknim večerima i razmotriti mogućnost potpisivanja povelje o prijateljstvu s jednim od naših festivala što bi nam trebalo omogućiti sudjelovanje u zajedničkim projektima. kazao je veleposlanik Španjolske.

Čestitke organizatorima uputio je i ministar kulture Republike Hrvatske Zlatko Hasanbegović, koji je i otvorio festival te između ostalog rekao:Svetkovina baroka počinje upravo ovdje u gradu čija je spomenička i umjetnička baština primjer lijepo očuvane i bogate urbane cjeline u kontinentalnom dijelu Hrvatske .Dani pred nama slavlje su dviju nacionalnih kultura, hrvatske i španjolske, čije su sakralne i svjetovne forme sastavnice elitnoga budoara europskog baroka. Srednjoeuropska i sredozemna tradicija naša su zajednička duboka baština koja kroz univerzalnost forme ujedinjuje umjetnike i otvara prostore suradnji te svima pokazuje kako povezivanje u kulturi može s uspjehom pridonijeti kulturi europskog zajedništva kazao ministar te istaknuo da su na festivalskoj tradiciji stasali varaždinski umjetnici i umjetnički se razvijali do svjetskih razmjera, ujedno zahvalio državi partneru Španjolskoj i veleposlaniku na partnerstvu kojim se potiče potencijal kulture i učvršćuje nove mogućnosti u ostvarivanju visokih ciljeva europskoga kulturnog zajedništva.

Program otvorenja otpočeo je himnom u izvedbi Komornog vokalnog ansambla Glazbene škole pod vodstvom dirigentice Dade Ruže nakon čega je uslijedio koncert ansambla La Ritirata. Ansambl predvođen Josetxom Obregonom, violončelistom i umjetničkim voditeljem s Komornim koncertom za blokflautu, obou, violinu, violončelo i basso continuo u g-molu Antonija Vivaldija i Cervantesovim operama skladatelja Antonia Caldare.

To simbolično spajanje talijanske i španjolske glazbene baštine i doprinos španjolskih glazbenika obilježavanju 400. godišnjice smrti velikog španjolskog književnika Miguela de Cervantesa oduševio je festivalsku publiku kao što je to činilo i u vrijeme nastanka. Naime U barokno vrijeme upravo su romani poput Cervantesova Don Quijotue bili popularno romantičarsko štivo,pa ne čudi da je ta priča poslužila i kao libreto za tada popularni talijanski glazbeni žanr – operu.

Ansambl La Ritirita uspješno je varaždinskoj publici približio to vrijeme i glazbu koja je oduševljavala i plemstvo i građane izborom djela A. Vivaldija: Komorni koncert za blokflautu, obou, violinu, violončelo i basso continuo u g-molu RV 105, te isječke iz Cervantesove opere. Bila je to prava glazbena poslastica sa sjajnim glasovima: Mariom Espada, sopranisticom, Victorom Sordom, tenorom i Pau-om Bordasom, bas-baritonom.

Ulaznice za koncerte 46. Varaždinskih baroknih večeri mogu se kupiti u sustavu ticketshop.hr, kao i cjelodnevno svih dana u tjednu u Tisak mediji u Kukuljevićevoj ulici u Varaždinu, te svakodnevno od 8 do 15 sati u Koncertnom uredu Varaždin ili sat vremena prije svakog koncerata na mjestu njihova održavanja. Ulaznice se nisu mogle nabaviti jedino za otvorenje te za noćni koncert uz svijeće ansambla More Hispano. Ulaz na vanjske koncerte je slobodan.

A kad je riječ o programu, zahvaljujući partnerstvu sa Španjolskom, festivalska će publika po prvi puta ove godine imati prigodu uživati u glazbenoj ostavštini španjolske barokne epohe i poslušati najbolje ansamble koje promiču duh izvrsnosti autentične izvedbe barokne i renesansne glazbe. Osim publike baroknog Varaždina, u glazbenim poslasticama ovogodišnjeg festivala moći će uživati i publika u Ludbregu, Krapini, Belcu, Lopatincu, Varaždinskim Toplicama, Novom Marofu, Prelogu i Vinici. Duh vremena prenijet će se i kroz klasičnu baroknu operu u suvremenoj izvedbi, španjolski flamenco, kao i neizostavnu baroknu kuhinju koja će mirisima i okusima posjetitelje vratiti u razdoblje povijesti u kojemu bogatstva i raskoši u višim slojevima društva naravno nije nedostajalo. Najveća zvijezda Festivala je španjolski violinist, dirigent i skladatelj Jordi Savall koji nastupa drugog dana Festivala u Uršulinskoj crkvi.

U Varaždin ponovno stiže ansambl LeTendre Amour, a atrakcija Festivala bit će i španjolska sopranistica Raquel Andueza. Nizu domaćih i stranih glazbenika na ovogodišnjim Varaždinskim baroknim večerima pridružit će se proslavljena hrvatska violončelistica Monika Leskovar te mnogi drugi.

Video sadržaj