VIDEO, FOTO "Hod za život" i "Subota za slobodu" održani u Varaždinu, stigla i Željka Markić Foto: Krešimir Đurić

VIDEO, FOTO "Hod za život" i "Subota za slobodu" održani u Varaždinu, stigla i Željka Markić

Varaždinske vijesti | 7.5.2022. u 12:54h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinu su danas održana dva okupljanja - "Hod za život, obitelj i Hrvatsku" koji je organizirala istoimena građanska inicijativa koja ovaj događaj ove godine organizira u deset hrvatskih gradova, te "Subota za slobodu", u organizaciji Udruge mladih V.U.K., kao odgovor na "Hod za život".

Oba okupljanja započela su kod Starog grada.

- Svima, koji smo se okupili u ovoj inicijativi, zajedničko nam je zalaganje za zaštitu svakog ljudskog života, od začeća do smrti. Temeljno ljudsko pravo je pravo na život i iz njega proizlaze sva druga prava. Znanost je pokazala i dokazala da je život svakog od nas ovdje započeo začećem. Budući da živimo u demokratskom društvu dužnost nam je i obaveza boriti se za pravo na život svakog čovjeka i da budemo glas onih čiji se glas ne može čuti. Što će nam sva druga prava ako nam nije omogućeno ono temljno i osnovno pravo na život - rekla je ranije Sanja Kovač iz Organizacijskog odbora varaždinskog "Hoda za život".

Na varaždinski Hod za život došla je i Željka Markić.

- Mi se zalažemo za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta od začeća do prirodne smrti, za ekonomsku i svaku drugu potporu majci, ocu i cijeloj obitelji. Očekujem da će ovi koji sjede u Saboru i imaju odlične plaće konačno sjesti i napraviti prijedlog zakona koji štiti život čovjeka od početka, a znanost kaže da počne začećem, do njegove prirodne smrti, da ćemo dobiti zakon koji štiti i život majke i život djeteta, a istovremeno osigurava ekonomsku i svaku drugu podršku majci - kazala je Markić, dodavši da je zadovoljna organizacijom Hoda za život u Varaždinu te najavila da će se održati i sljedeće godine.

- Poštivanje ljudskih prava, ravnopravnost, jednakost, tolerancija, otvorenost i mir uvijek su bili i uvijek će biti preduvjet za suživot. Ovo je prvo ovakvo okupljanje za slobodu, za ženska prava, za pravo da same odlučujemo, da biramo, da živimo, da budemo ponosne i sretne. Poruka je ovo i da smo aktivne, hrabre, odvažne i spremne na to da ovu, kao i svaku drugu subotu, branimo svoja prava. Jasno i glasno - poručili su iz Udruge mladih V.U.K.

Današnja je okupljanja za Varaždinske vijesti komentirala i varaždinska pedijatrica Mirjana Kolarek-Karakaš, istaknuvši da je sve prošlo dostojanstveno.

- Varaždin je primjer grada u kojem nema nekakvih ekscesa. Svi mi, na kraju krajeva, imamo pravo na svoj stav, svoje mišljenje. Kao pedijatrica, ja sam naravno za život. Međutim, život nije samo disanje i otkucaji srca. Život treba biti dostojan čovjeka - napomenula je.

Ukazala je i na problem nedostatka stručnjaka koji se bave djecom s odstupanjem u razvoju.

- Smatram da je uzrok svemu tome sustav koji nije dobro organiziran. Cijeli sustav treba ići u smjeru da mlade ljude educira kako do pobačaja uopće ne bi trebalo doći - kazala je, među ostalim, dr. Kolarek-Karakaš.

Kako je bilo na današnjim okupljanjima pogledajte u fotogaleriji...