Veterinarskoj stanici Križovljangrad, a Šaulovec ide na novu dražbu za 1 kn!? Foto: VV arhiva

Veterinarskoj stanici Križovljangrad, a Šaulovec ide na novu dražbu za 1 kn!?

| 16.7.2018. u 12:49h | Objavljeno u Aktualno

Javno nadmetanje u sklopu treće elektroničke javne dražbe na kojoj Fina prodaje nekrenine PPI Varaždinke u stečaju protekli je tjedan završilo pomalo iznenađujuće.

Sudeći prema podacima iz Očevidnika nekretnina i pokretnina, ponude su stigle samo za nekretninu u Optujskoj ulici, za nekretnine u Križovljangradu u sklopu kojih su i dvorac i park, te za farme u Brezju.

Za dvorac Šaulovec, na koji je oko bacila i Županija - a kupnju su podržali i županijski vijećnici - nije stigla nijedna ponuda, kao ni za farme u Svibovcu Podravskom.

Podsjetimo, stečaj nad PPI Varaždinkom otvoren je krajem 2015. te se vrijedna imovina tvrtke, sukladno odredbama Stečajnog zakona, prodaje na elektroničkoj javnoj dražbi koju provodi Fina. Nekretnina se na prvoj dražbi ne može prodati ispod ¾ utvrđene vrijednosti, na drugoj dražbi ispod ½ utvrđene vrijednosti, na trećoj dražbi ispod ¼ utvrđene vrijednosti, dok na posljednjoj, četvrtoj javnoj dražbi početna cijena za nadmetanje iznosi jednu kunu.

rsz_varazdinka_310812.jpg

Utvrđena vrijednost nekretnine u Optujskoj ulici 184, koja se sastoji od proizvodnog objekta za proizvodnju vina i voćnih sokova, kotlovnice i dvorišta te poslovne zgrade, iznosi 21,2 milijuna kuna, no s obzirom na treću dražbu prodavala se za 5.305.000 kuna. Najviša ponuda u nadmetanju – koja je navodno stigla od jedne zagrebačke tvrtke – iznosi 5.315.000 kuna. Za dvorac i park Križovljangrad te više gospodarskih i stambenih zgrada u Križovljangradu, koji su se prodavali kao cjelina i bili utvrđene vrijednosti 8.150.000 kuna, kupci su se očito “borili”. Naime, ta se nekretnina na trećoj dražbi prodavala za 2.037.500 kuna, no iznos najviše ponude u nadmetanju bio je 2.077.500 kuna. Taj je iznos, doznajemo, ponudila Veterinarska stanica Varaždin, koja je navodno jedina dala i ponudu za nekretnine, odnosno zgrade-farme u Cehovskoj ulici u Brezju – 1.170.000 milijuna kuna. Njihova je utvrđena vrijednost inače 4,6 milijuna kuna. Iz Veterinarske stanice nam do zaključenja ovog broja nisu odgovorili kakvi su planovi s nekretninama, naročito dvorcem Križovljangrad koji je, kao i dvorac Šaulovec, kulturno dobro.

Po završetku elektroničke javne dražbe, Fina sada nadležnom varaždinskom Trgovačkom sudu mora dostaviti izvještaj o dražbi koji sadrži podatke o ponuditeljima te iznose ponuda danih u tijeku nadmetanja.

- Nakon primitka izvještaja, isključivo sud utvrđuje koji je kupac ponudio najveću cijenu te jesu li ispunjene pretpostavke da mu se dosudi nekretnina. Temeljem toga sud donosi rješenje o dosudi koje se objavljuje na oglasnoj ploči suda (e-Oglasna ploča) - naveli su iz Fine, dodavši da, zbog anonimnosti postupka, nisu ovlašteni davati informacije o uplatiteljima jamčevina i ponuditeljima.

S druge strane, za nekretnine u Varaždinskoj ulici u Črešnjevu, koje čine gospodarsko dvorište, zgrada i dvorac u Šaulovcu te za nekretnine u Svibovcu Podravskom, koje čini zgrada i dvije neplodne površine, na trećoj dražbi ponuda nije bilo. Utvrđena vrijednost nekretnina u Črešnjevu je inače 8.102.657 kuna (cijena na trećoj dražbi 2.025.664 kune), a onih u Svibovcu Podravskom 1,7 milijuna kuna (cijena na trećoj dražbi 444.000 kuna).

No, na četvrtoj će dražbi početna cijena za nadmetanje biti jedna kuna.

- Fina je 11. srpnja objavila poziv na sudjelovanje na četvrtoj dražbi za koje se ponude mogu predavati od 19. rujna do 2. listopada, s time da početna cijena za nadmetanje iznosi 1,00 kn. Naime, u skladu s odredbama Ovršnog zakona koje se na odgovarajući način primjenjuju kod prodaje nekretnina u stečajnom postupku, ako se na prethodnoj elektroničkoj javnoj dražbi ne prikupi ni jedna valjana ponuda, sljedeća elektronička javna dražba počinje objavom poziva na sudjelovanje - kažu iz Fine.

Što o svemu kažu iz Varaždinske županije, ali i kako će teći licitacija na četvrtoj javnoj dražbi, pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti