Varkom će kreditom otplatiti dug Aquatehnike od oko 11 mil. kuna? Foto: VV arhiva

Varkom će kreditom otplatiti dug Aquatehnike od oko 11 mil. kuna?

| 6.3.2018. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

- Mislim da nisu svi radnici Aquatehnike završili na burzi već traju pregovori s Radničkim vijećem, odnosno sindikatom - komentirao je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok najnovija zbivanja oko Varkomove tvrtke kćeri Aquatehnike.

Podsjetimo, predsjednik Regionalnog industrijskog sindikata Siniša Miličić jučer nam je izjavio kako će svi radnici Aquatehnike, njih 92, zajedno s direktorom dobiti otkaz te je Radničko vijeće zaprimilo dopis u kojem se od njih traži da se očituje o namjeri poslodavca o kolektivnom višku radnika.

- Što se tiče matične tvrtke, Varkoma, naravno da budućnost te tvrtke nije upitna no na ovaj način Aquatehnika dnevno generira gubitak do 50.000 kuna. To su ogromna sredstva. Mi smo rekli da ćemo pomoći tvrtci, i Grad će to učiniti, te se razrađuje mogući model. Ako se radnici slože, i ako bude sve teklo, postoji mogućnost da Varkom uzme kredit i namiri dug tvrtke od oko 11 milijuna kuna koliko je iznosio gubitak Aquatehnike na kraju 2017. godine. To je jedan od modela - pojasnio je Čehok dodavši da se o tome intenzivno razgovara.

- Tijekom predstečajne nagodbe dio radnika će ići tvrtkama koje će raditi na Aglomeraciji, tako da bismo spasili dio radnika i tvrtku. Tvrtka ima strojeve, znanje, reference, ali nažalost, ono što smo otkrili je groblje. To su ogromni gubici, tu su prikriveni ugovori koji su se sklapali...Izbjegli smo jednu veliku sramotu. Nažalost, prije 1. veljače kada je došla nova uprava Varkoma to nismo mogli znati. Prema tome, Grad će i dalje brinuti o toj tvrtci, naravno prije svega Varkom jer je to njegova tvrtka kćer, no morat će proći fazu, odnosno model predstečajne nagodbe da se oslobodi svih balasta iz prošlosti - rekao je varaždinski gradonačelnik.

Na naše pitanje priprema li uprava tvrtke plan predstečajne nagodbe istaknuo je da ne zna što uprava radi i da to nije njegov posao.

- Ponavljam, mi želimo pomoći toj tvrtci, i Varkom joj želi pomoći, ali ne na način da se u opasnost dovede Varkom ili projekt Aglomeracije koji je važan za grad. Želimo raščistiti sve ove nastale dugove i dubioze. Tu su greške bivših uprava, direktora, nismo mogli doći do dokumentacije, nestala su računala i mobitel...Jednostavno prije nismo mogli uhvatiti korak nego tek sada kada smo postavili novu upravu Varkoma. Kada smo vidjeli da je tu bilo, po našem mišljenju, prikrivenih sklapanja ugovora morali smo reagirati i to prijaviti Hrvatskim vodama i Europi - poručio je.

Označeno u