Varkom: "Aglomeracija Varaždin“ pred odobrenjem Europske komisije – slijedi realizacija projekta

V.V. | 21.4.2017. u 17:12h | Objavljeno u Aktualno

- U petak je predana aplikacija za projekt sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Aglomeracije Varaždin - priopćili su iz Varkoma.

Riječ je o projektu vrijednom 686,7 milijuna kuna (bez PDV), a predaja aplikacije zadnji je korak prije realizacije projekta. Od ukupne vrijednosti 71,38 % (488.740.000,00 kn) bespovratna su sredstva Europske unije iz Kohezijskog fonda, a 28,62 % je nacionalna komponenta. Iz nacionalne komponente svega 5,72 % obveza je partnera u projektu, dakle Grada Varaždina i 10 općina.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković preuzeli su aplikacijsku dokumentaciju za pet vodnokomunalnih projekata vrijednih 2,4 milijarde kuna koji će se sufinancirati EU sredstvima, a među dokumentacijom je i ona Varkomova. Uz Varaždin predana je dokumentacija za projekte Krk, Velika Gorica, Rugvica-Dugo selo i Betina-Murter.

Na svečanoj predaji aplikacijske dokumentacije uz ministra Dobrovića i generalnog direktora Đurokovića, sudjelovali su državna tajnica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić te predstavnici isporučitelja vodnih usluga koji su službeno predali aplikacijske pakete među kojima i direktor Varkoma Vlado Vlašić.

– Nakon predaje aplikacije slijedi odobrenje od strane Europske komisije, a zatim odabir izvođača. U Hrvatskoj je samo pet projekata danas apliciralo za vodokomunalne projekte koji će se financirati iz EU, a naš projekt je među tih pet. To dovoljno govori – rekao je Vlado Vlašić.

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Varaždin obuhvaća područje Grada Varaždina i 10 općina – Sračinec, Petrijanec, Cestica, Vinica, Maruševec, Vidovec, Beretinec, Sv. Ilija, Kneginec i Trnovec Bartolovečki. Već zbog veličine samog obuhvata i količine radova koji su predviđeni projektom ovo je za područje Varaždinske županije jedan od najvećih projekata ikad realiziran.

– Predviđena je izgradnja 240 kilometara cjevovoda, a omogućiti će se odvodnja otpadnih voda za dodatnih 39.000 stanovnika. Jedan od dugoročnih benefita ovog projekta svakako je i zaštita podzemnih voda od zagađenja. Projekt se realizira na vodozaštitnom području, unutar zona sanitarne zaštite vodocrpilišta Regionalnog vodovoda Varaždin. Strateški, prema Europskoj uniji projektom ispunjavamo obveze usklađenja s Okvirnom direktivom o vodama i Direktivom o pročišćavanju komunalnih otpadnih voda, a projekt se realizira u okviru operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s krajnjim rokom realizacije radova do 2023. godine – objasnio je Vlašić.

Direktor Varkoma je zahvalio i službama u nadležnom ministarstvu, a posebno Hrvatskim vodama, ali i predstavnicima gradova i općina koje sudjeluju u projektu, kao i svima onima koji su na bilo koji način sudjelovali u izradi projektne dokumentacije.