Varaždinskoj županiji gotovo 15 milijuna kuna za specijalističko usavršavanje 14 doktora medicine

Varaždinske vijesti | 16.2.2018. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

U Ministarstvu zdravstva u Zagrebu danas je potpisan ugovor kojim se Domu zdravlja Varaždinske županije dodjeljuje ukupno 14.780.578,88 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt specijalističkog usavršavanja 14 doktora medicine.

U prisustvu župana Radimira Čačića, posebne savjetnice župana Natalije Martinčević, ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića, predstavnika županija, domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu, ugovor o financiranju projekta „Specijalističko usavršavanje doktora medicine u Domu zdravlja Varaždinske županije“ potpisali su ministar zdravstva Milan Kujundžić, ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar i ravnatelj Doma zdravlja Dražen Jagić.

Zahvaljujući ovome projektu, u Varaždinskoj županiji će gotovo 15 milijuna kuna biti uloženo u specijalizaciju sedam liječnika obiteljske medicine, tri pedijatra, tri liječnika iz područja ginekologije i opstetricije te jednog liječnika iz područja kliničke radiologije.

Za financiranje specijalizacija Ministarstvo zdravstva je u petak dodijelilo ukupno 74 milijuna kuna bespovratnih sredstava za 17 domova zdravlja i zavoda za hitnu medicinu, čime će se financirati ukupno 82 specijalizanta na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

Dom zdravlja Varaždinske županije dobio je najviše novca od svih zdravstvenih ustanova.

- Za gotovo sve projekte koje smo prijavljivali zadnjih šest mjeseci Varaždinska županija dobiva 20 posto od ukupno iznosa za cijelu Hrvatsku. To je u prosjeku pet puta više od veličine naše Županije, što znači da smo brži i sposobniji te da to na kraju pretvaramo u realan novac. Ovih 14,8 milijuna kuna za specijalizacije liječnika je jako važan novac, jer u Županiji samo u obiteljskoj medini nedostaje 13 timova – rekao je župan Čačić.

Dodao je da bi sredstva za specijalizacije u iznosu od dva milijuna kuna u sljedećem krugu trebala biti dodijeljena Zavodu za hitnu medicinu Varaždinske županije.

- Jako važno bi bilo da se ovakav program otvori i za specijalizacije liječnika u Općoj bolnici Varaždin, te je to svakako naša sugestija prema Vladi Republike Hrvatske – naveo je Čačić.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić je napomenuo da je za specijalizacije u primarnoj zdravstvenoj zaštiti predviđeno ukupno 187 milijuna kuna.

- Danas smo ugovore potpisali za dosad završene projekte, a riječ je o ukupno 74 milijuna kuna. Obuhvaćaju 82 specijalizacije od ukupno 200, za koliko je planirano financijskih sredstva - rekao je Kujundžić.

Projekti se s 85 posto financiraju iz Europskog socijalnog fonda, a s 15 posto iz državnog proračuna.

Dom zdravlja Varaždinske županije je svoj projekt prijavio u studenome prošle godine, a 14 liječnika je već započelo svoje usavršavanje u prosincu i siječnju nakon što je Ministarstvo izdalo rješenje o odobrenju specijalističkog usavršavanja.

Projekt će se provoditi 66 mjeseci, a glavni cilj je osigurati bolji pristup zdravstvenoj zaštiti u manje atraktivnim, ruralnim i nerazvijenim područjima, gdje se suočavaju s nedostatkom liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Označeno u