Varaždinsko smeće: Simboličnom akcijom obilježili godišnjicu poskupljenja odvoza otpada Foto: Varaždinsko smeće/FB

Varaždinsko smeće: Simboličnom akcijom obilježili godišnjicu poskupljenja odvoza otpada

Varaždinske vijesti | 2.7.2019. u 18:31h | Objavljeno u Aktualno

Članovi Građanske inicijative "Varaždinsko smeće", okupljeni u istoimenoj Facebook grupi, u ponedjeljak 1. srpnja organizirali su na Korzu simboličnu prosvjednu akciju povodom godišnjice poskupljenja cijena usluge odvoza otpada.

Na zidovima Gradske vijećnice pojavila se jedna od fotografija pretrpanih kontejnera, kakve se svakodnevno objavljuju u njihovoj Facebook grupi.

- Grupa je nastala u listopadu 2018., upravo kao reakcija Varaždinki i Varaždinaca na lošu politiku vlasti u gradu Varaždinu, a potaknuta poskupljenjem cijena komunalnih usluga gradske komunalne tvrtke Čistoća d.o.o., koje je stupilo na snagu 1. srpnja 2018., odnosno prije točno godinu dana. Grupa je od tada okupila 3.664 nezadovoljnika i znatiželjnika. Sramota je da se, unatoč upozorenjima građanki i građana okupljenih u inicijativi Varaždinsko smeće i skretanjem pozornosti na nepravilnosti u poslovanju, kako gradske komunalne tvrtke Čistoća d.o.o., tako i onih koji su za njeno poslovanje glavni odgovorni, i nakon godinu dana "grad cvijeća" guši u smradu pretrpanih kontejnera, poglavito u ove vruće ljetne dane. Koliko glasni moramo biti da bi ljudi primijetili kako pred njihovom zgradom postoji problem? - priopćili su članovi grupe.

Godišnjicu poskupljenja obilježili su i tekstom unutar Facebook grupe.

- Sretna godišnjica svima! Godinu dana prošlo je otkad je Grad donio odluku o novom načinu prikupljanja otpada. Točno prije godinu dana u svojim smo poštanskim sandučićima zatekli jedva razumljive „Izjave“ s isto takvim cjenicima, koje smo morali potpisati i vratiti u Čistoću. Ubrzo nakon toga primili smo prve uvećane račune i ostali u šoku kad smo vidjeli da su duplo, a nekima i troduplo veći! Rekli su da će računi biti poticajni ako ćemo bolje razvrstavati otpad. Rekli su da će smeća biti manje. Najavljivali su edukativne radionice za građane. Prošlo je godinu dana. Grad nikada nije bio prljaviji i neuredniji. Divlji deponiji niču i rastu poput gljiva. Računi nisu nimalo poticajni. Veliki broj zgrada nema adekvatan broj spremnika u koje bi stanari mogli odlagati otpad. Podjela vreća za selektirani otpad je takva da pola stanara u stambenim zgradama do tih vreća nije ni došlo. Jedini smo grad koji plaća PDV na dio računa 25%. Edukacija nikakvih nije bilo. Dok se drugi gradovi hvale novim i modernim spremnicima za otpad, naš grad i dalje poružnjuju stari, pretrpani i smrdljivi kontejneri i kante. Komunikacija i suradnja Čistoće i građana svela se na ignoriranje i tužbe. Situacija sa smećem u našem gradu je SRAMOTNA! Odgovorni, probudite se! Potrudite se (bolje) ili ODSTUPITE! Izabrani ste da SLUŽITE ovom gradu - poručili su na Facebooku članovi građanske inicijative Varaždinsko smeće.

prosvjed_varazdinsko_smece_2.jpg