Varaždinsko Gradsko vijeće koncesiju za bale - jednoglasno raskinulo Foto: Krešimir Đurić

Varaždinsko Gradsko vijeće koncesiju za bale - jednoglasno raskinulo

| 19.2.2019. u 19:35h | Objavljeno u Aktualno

Za razliku od prve točke, tijekom koje su varaždinski gradski vijećnici tijekom trosatne rasprave dobili samo informaciju o nastupanju uvjeta za raskid Ugovora o interventnom odvozu i zbrinjavanju komunalnog otpada u Brezju, koji bi trebao Varkom raskinuti s pravnim slijednikom T7 VIS-a, pod drugom su točkom pred sobom imali prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za obavljanje komunalne djelatnosti odlaganja.

Riječ je odluci prema kojoj je bale trebala zbrinuti zajednica ponuditelja na čelu CE-ZA-R-a, kojoj je dodijeljena koncesija u vrijeme gradonačelnika Gorana Habuša.

Zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar je na početku ukazao na razloge za raskidanja koncesijskog ugovora. U prvom redu da nije u skladu s Planom zbrinjavanja neopasnog otpada s lokacije Brezje, kao što je ustvrdilo nadležno ministarstvo.

Nadalje, zajednica ponuditelja nije imala odgovarajuću dozvolu, niti kapacitet. Uz to, naveo je i dva pravna razloga, odnosno da su trebali biti ispunjeni kumulativni uvjeti koji su bili nužni.

U raspravi koja je uslijedila Vlado Sevšek (Liga za Varaždin)  osvrnuo se na izlaganja  Vjerana Strahonje i Damira Habijana, koji su se založili za proaktivan stav Grada Varaždina, ustvrdio je da su vrlo velike opasnosti koje nose odluke.

- Nigdje nije dokumentirano da je više od polovice bala promijenila ključni broj. Ne mogu prihvatiti stav mi smo vam napisali, a vi morate vjerovati - naglasio je Sevšek, ukazujući da će biti potrebna sigurno sredstva za sanaciju odluka koje se donose, nakon čega je i on napustio Gradsku vijećnicu, kao što je to nakon pauze učinio Davor Patafta.

Naglasivši da nije problem pogriješiti, već inzistirati na grešci, Neven Bosilj (SDP) rekao je da nije bila dobra odluka o koncesiji, zbog koje je već podignuta tužba u visini 95 milijuna kuna, ali da sadašnji vijećnici SDP-a nisu digli ruku za nju.

- S obzirom da je tužba tu, smatramo da nemamo što izgubiti i zato će SDP podržati ovu odluku, iako je još daleki put do kraja - poručio je Bosilj.

Ukazujući što koncesija znači, Mario Lešina (Glas za Varaždin) podsjetio je što se sve zbivalo oko bala, kao i koje sve uvjete treba kumulativno ispuniti.

- Koncesija kakva je apsolutno neprovediva, i to zato što je raspisana krivo a sada se ne može ni promijeniti - naglasio je Lešina, nakon čega je prijedlog usvojen jednoglasno.