Varaždinski sindikalist upozorava: Policajci nose pancirke stare gotovo tri desetljeća

| 30.4.2018. u 17:45h | Objavljeno u Aktualno

- Policijska oprema je u najvećoj mjeri zastarjela i nefunkcionalna. Najgore stanje je u segmentu zaštitne opreme, koju nismo nabavljali od Domovinskog rata, a i tada je nabavljeno svašta, većinom zastarjelo i stvarno nekorisno - upozorava Dario Umljenović, čelnik podružnice Sindikata policije Hrvatske u PU varaždinskoj, govoreći o opremljenosti policije i teškoćama s kojima se susreću.

Jedan od velikih problema, kako dodaje, predstavlja i dio opreme koja može značiti razliku između života i smrti u opasnim situacijima s vatrenim oružjem. Naime, policija, a posebice pripadnici interventne policije, opremljeni su s pancirkama, koje su stare gotovo tri desetljeća.

- Od Domovinskog rata imamo pancirke koje su već tada bile tehnički neispravne, a sada nakon 28 godina, situacija nije nimalo bolja - tvrdi Umljenović, napominjući da je rok trajanja pancirki u najboljem slučaju sedam godinaJedna od boljki su i stara službena vozila. Nova vozila naručuju se putem javne nabave i leasinga, ali se isto tako pred istjecaj leasinga ne koristi prigoda da se ona vozila s malom kilometražom otkupljuju, unatoč tome što su u dobrom stanju, a mogli bi odmijeniti starija vozila u jedinicama.

- Terenska vozila nisu nabavljena od 2014. godine, a trebala su biti jer su ranije nabavljana na leasing pa sada nemamo nikakvih osim granične policije, zahvaljujući EU, a ta se koriste isključivo za tu svrhu pa je u slučaju vremenskih nepogoda, poput visokog snijega, policiji nemoguće intervenirati na trećini teritorija Varaždinske županije, a to je nedopustivo - upozorava Umljenović. Prije četiri godine, kako dodaje, bila je planirana javna nabava novih automobila i drugih službenih vozila...

Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti

Označeno u