Varaždinski HNS: "(Ne)planiranje i kriva interpretacija ostaje modus operandi SDP-ovaca"

Varaždinske vijesti | 7.11.2023. u 10:34h | Objavljeno u Aktualno

Gradska organizacija HNS-a Grada Varaždina priopćenjem se oglasila vezano uz izjave SDP-ovih dužnosnika, gradonačelnika Nevena Bosilja i saborske zastupnice Barbare Antolić Vupora.

- Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati mora reagirati na nedavne izjave koje su se proteklog tjedna čule u Varaždinu, a koje su izazvale osjećaj nevjerice. One ne samo da su teško povrijedile povjerenje građana, već su i ukazale na ozbiljne probleme u pristupu lokalnih i nacionalnih političara upravljanju javnim resursima i informacijama. Te se izjave mogu svrstati u rubriku "Vjerovali ili ne", te da nisu zabilježene, pitali bi se jesu li istinite ili su, kako se to popularno danas naziva, "fake news" - navode HNS-ovci.

- Prva je izjava ona gradonačelnika Bosilja vezane uz inicijative za preusmjeravanje novca koji je trebao biti utrošen na zbrinjavanje bala, što pokazuje potpuno neodgovorno planiranje gradskog proračuna. Gradonačelnik Bosilj je pokazao da je potpuno nesposoban i neodgovoran u planiranju gradskog proračuna i osiguravanju financijske konstrukcije za rješavanje problema bala smeća. On je odbacio našu inicijativu za preusmjeravanje novca koji je trebao biti utrošen na zbrinjavanje bala, tvrdeći da tih novaca ionako nema. Međutim, on je ranije planirao uzeti kredit na deset godina za taj projekt. To bi značilo da bi Grad morao otplaćivati kredit te da su istog morali planirati iz čega i kako će ga financirati - stoji u priopćenju HNS-a.

- Gradonačelnik je priznao da je u proračunu za 2025. godinu bilo predviđeno 10 milijuna kuna za bale. Osim toga, Gradonačelnik tvrdi da su izvori financiranja od prodaje zemljišta u gospodarskoj zoni, što je doduše vrlo nesiguran i neodrživ izvor prihoda, ali ipak legitiman izvor. Znači li to da sada, nakon što je Vlada uz inicijativu HNS-a preuzela financiranje rješavanja bala smeća, neće biti prodaje zemljišta i punjenja proračuna?! Ovakvo planiranje pokazuje da gradonačelnik Bosilj nema jasnu viziju ni strategiju za rješavanje ovog gorućeg ekološkog problema, koji već godinama muči Grad i njegove stanovnike, već je cijela njegova komunikacija bila očita predstava za javnost - kažu HNS-ovci.

- Druga je izjava saborske zastupnice SDP-a Barbare Antolić Vupore. Saborska zastupnica Vupora je iznijela zlonamjerne tvrdnje o Vladinoj odluci o ukidanju prireza i prepuštanju određivanja poreza na dohodak jedinicama lokalne samouprave. Ona tvrdi da je to učinjeno kako bi se pogodovalo županijama, u kojima je većinom na vlasti HDZ, a da su gradovi i općine dobili "vrući krumpir” u ruke. Međutim, ona ili ne zna ili je namjerno ignorirala činjenicu da gradovi i općine mogu samostalno odlučivati o visini poreza na dohodak, te da ga mogu ostaviti na sadašnjoj stopi od 20 posto, ili ga čak smanjiti na 18 posto, a ne samo povećavati poput Varaždina ili Rijeke. Time bi čak smanjili dio poreza na dohodak koji ide županijama, ako ju to toliko muči, a povećali dio koji ostaje građanima, što bi svakako bilo "socijalno" - priopćili su iz varaždinskog HNS-a.

- Hrvatska narodna stranka ostaje posvećena transparentnosti i odgovornosti u politici te će se i dalje boriti za ispravno upravljanje javnim resursima i zaštitu interesa građana. Pozivamo političare da budu odgovorni, transparentni i dosljedni u svojim izjavama, jer građani zaslužuju bolje od svojih predstavnika - poručili su iz podružnice HNS-a Grada Varaždina.

Označeno u