HGSS Stanica Varaždin trenutno broji 22 člana Foto: Krešimir Đurić

VARAŽDINSKI HGSS-ovci: Spašavaju živote 65 godina, a još bez prostora za rad

| 22.12.2018. u 09:00h | Objavljeno u Aktualno

Premda su građanima dostupni 24 sata na dan, bilo radnim danom, nedjeljom ili blagdanom, varaždinski HGSS-ovci nažalost još uvijek nemaju prostor za rad.

Oprema i terenci doslovno su im “razbacani” po cijeloj županiji – u Ivancu imaju skladište u kojem drže opremu za tehničko spašavanje s Ivanščice, u garaži DVD-a Biškupec nalazi se preostala oprema, dok u prostorima DUZS-a u Varaždinu održavaju sastanke. Nedostatak vlastitog prostora posebice žalosti kada znamo da su ovih dana obilježili 65 godina rada. Ukoliko oni svojim dobrovoljnim radom proteklih godina, odnosno stotinama spašenih života nisu zaslužili barem vlastiti prostor za rad, onda ne znamo tko jest.

hgss1.jpg

Nedostatak prostora tek je jedan u nizu problema s kojima se u posljednje vrijeme suočavaju varaždinski HGSS-ovci. Prema riječima Marija Musulina, pročelnika HGSS – Stanica Varaždin, nedostaje im i članova. Trenutno ih je 22, no taj broj neprestano varira. Idealno bi bilo da ih je još najmanje šestero, no najveći je problem uskladiti tu humanu aktivnost s – poslom.

- Nama ništa ne znači član koji u tom trenutku ne može otići s posla. Ukoliko dobijem poziv od Centra 112, proslijedim poruku u grupu, i tada svatko javi može li unutar 10 minuta biti na toj i toj lokaciji. Naime, jurišni je tim najvažniji. On rješava prvu pomoć i spašava život osobi, odnosno održava je na životu, dok je zadatak tehničkog tima transportirati je do hitne pomoći - pojašnjava Musulin dodavši da upravo iz tog razloga imaju i dio opreme u Ivancu. Naime, najveći broj od ukupno 20 do 30 intervencija godišnje odnosi se na one na obližnjoj Ivanšćici i Ravnoj gori, dok tek manji dio otpada na potražne akcije za nestalim osobama te na intervencije na vodama.

hgss4.jpg

- Na našem području možda nema velikih vertikalnih stijena, no imamo Ivanšćicu i Ravnu goru gdje se često događaju nesreće, bilo da je riječ o planinarima ili pak paraglajderima koji ostaju visjeti na drvetu. Srećom, dosad nije bilo težih intervencija, radilo se većinom o padovima te slomljenim rukama ili nogama. Nešto je složenija intervencija bila kada je starija osoba imala ozljedu zdjelice, a posebno mi je u sjećanju ostao poziv da je mladić na Ivanšćici, odnosno na dijelu staze prema “Velikom konju” slomio bedrenu kost. Kolega i ja otrčali smo do tamo i nismo našli nikoga. Nazvali smo mladića i njegove prijatelje na što su nam rekli da su već u autu i voze se prema hitnoj. Ondje su dobili bukvicu od doktora što nas nisu pričekali jer su mogli izazvati unutarnje krvarenje noseći ga. Dakle, ako ste nas već nazvali, pričekajte nas! - savjetuje pročelnik HGSS – Stanica Varaždin.

hgss.jpg

A tko sve može postati HGSS-ovac te zašto ovise o dobroj volji čelnika JLS, doznajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u