Varaždinski abdominalci neinvanzivnim metodama podižu kvalitetu života pacijentima

Varaždinske vijesti | 1.5.2018. u 18:35h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Već četiri godine varaždinski abdominalni kirurzi marljivo i samozatajno obavljaju TAMIS (Transanalna minimalno invazivna kirurgija) tehniku koja se odnosi na oblik liječenja benignih i određenih malignih tumora rektuma odnosno završnog crijeva.

– Tehnika je po prvi put opisana 2010. godine, a mi smo ju u varaždinskoj bolnici izveli 2014., i to kao prva bolnička ustanova u Hrvatskoj. Točnije, ovu metodu u varaždinskoj bolnici počeo je uvoditi prim. dr.sc. Ranko Stare, dr.med.spec.opće kirurgije i spec. abdominalne kirurgije zajedno sa svojim najbližim suradnicima. Kroz godine smo se educirali, razvijali i danas smo poprilično uspješni na tom području. Tehnika je inače nastala kombinacijom do tada poznatih laparoskopskih metoda i transanalnog pristupa, odnosno pristupa koji se koristi kod završnog dijela crijeva, rektuma. Koriste se standardni laparoskopski instrumenti. Ono što je važno za naglasiti je da se tom metodom odstranjuju benigni tumori, ali i početni maligni tumori rektuma koji nisu zahvatili limfne čvorove – pojašnjava Alen Pajtak, dr.med.spec.abdominalne kirurgije.

– Svi naši pacijenti koji idu na jedan takav zahvat, ili bilo koji kirurški zahvat, posebice ako su to pacijenti s tumorskim oboljenjima, prethodno su obrađeni na onkološkom konziliju. Ukoliko se kod njih dokaže kako je ipak riječ o uznapredovalom tumoru koji je zahvatio i limfne čvorove, tada oni nisu pogodni za ovakvu vrstu operacije, te kod njih ide „radikalan“ pristup,odnosno klasičnom operacijom odstranjuje se veliki dio organa zajedno s limfnim čvorovima – dodatno pojašnjava Krunoslav Hrženjak, dr.med.spec. opće kirurgije i subspec.abdominalne kirurgije.

– Za ovu tehniku potreban je primjereni probir pacijenata, ali tada ti pacijenti imaju značajne koristi od ovakvog oblika operacije, a rezultati su više nego odlični. Poanta je da ovakvim operativnim zahvatom čuvamo zdravo tkivo, čuvamo crijevo i odstranjujemo samo tumor. Nema reza na trbušnoj stijenci, pristupa se kroz prirodni otvor, odnosno rektum, manji su postoperativni bolovi, puno je manje postoperativnih komplikacija i pacijenti se brže oporavljaju. Prosjek ležanja u našoj bolnici je dva dana, odnosno drugi postoperacijski dan pacijenti se otpuštaju iz bolnice te se vrlo brzo mogu vratiti svakodnevnim aktivnostima – sa zadovoljstvom komentira Pajtak.

– Zahvaljujući našim rezultatima ta metoda je prihvaćena danas i u drugim ustanovama u Hrvatskoj – istaknuo je Hrženjak, potvrđujući samo kako je varaždinska bolnica često bila pionir u uvođenju novih postupaka.