Varaždinska županija prva hrvatska regija koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran Foto: Varaždinska županija

Varaždinska županija prva hrvatska regija koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran

Varaždinske vijesti | 23.11.2017. u 09:52h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić će sljedeće dvije godine biti predsjednik Saveza Alpe-Jadran, najveće i najstarije regionalne organizacije u Europi koja okuplja regije iz Austrije, Mađarske, Slovenije i Hrvatske u kojima živi šest milijuna ljudi.

Na redovnoj sjednici Vijeća Alpe-Jadran u Klagenfurtu u Austriji u srijedu, 22. studenoga, Čačić je jednoglasno izabran za predsjedatelja Vijeća za 2018. i 2019. godinu. Na toj dužnosti zamijenio je Petera Kaisera, predsjednika Vlade austrijske pokrajine Koruške. Varaždinska županija time je postala prva regija iz Hrvatske koja predsjedava Savezom Alpe-Jadran.

- Zahvaljujem na prilici i povjerenju koje ste iskazali Varaždinskoj županiji da preuzimanjem uloge predsjedavajuće regije postane prva hrvatska županija koja je preuzela ovu važnu ulogu. Savez Alpe-Jadran je proteklih 39 godina postao simbol dobrosusjedske suradnje. Naime, prostor Srednje Europe specifičan je po tome da se na njemu kroz stoljeća formirao jedinstveni mentalitet. Prvenstveno želimo da Savez bude primjer međuregionalne suradnje te da ponovno preuzme ulogu u otvaranju Europe prema istočnim susjedima - istaknuo je Čačić u Klagenfurtu.

Savez_Alpe_Jadran_1.JPG

Varaždinska županija je Savezu pristupila 2013. godine, a članice iz Hrvatske su još Istarska, Karlovačka, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska i Međimurska županija, a uskoro i Primorsko-goranska županija. Iz Austrije članice su Koruška, Štajerska i Gradišće, zatim sve slovenske općine i gradovi okupljeni u Skupnost občin Slovenije te Vas iz Mađarske.

Sljedeće godine Savez Alpe-Jadran slavi 40. obljetnicu postojanja, a čast da upravo u jubilarnoj godini vodi ovo ugledno regionalno udruženje dobio je župan Čačić. Istaknuo je kako je uvjeren da je nužno fokusirati se na uži krug osnovnih ciljeva realiziranih kroz programe i konkretne projekte koristeći članarine prvenstveno kao inicijalna sredstva za dobivanje financiranja putem EU projekata.

- Uvjeren sam da će Savez Alpe-Jadran ostati primjer organizacije koja zajedničkim djelovanjem kroz konkretne aktivnosti svojim građanima omogućuje kvalitetan život i radna mjesta - istaknuo je novi predsjednik Saveza.

Čačiću je čestitao i dosadašnji predsjednik Saveza Peter Kaiser, predsjednik Vlade Koruške, koji mu je predao zastavu Saveza Alpe-Jadran koja će sljedeće dvije godine stolovati u Varaždinu.

Savez_Alpe_Jadran_4.JPG

U Klagenfurtu je na sjednici Vijeća Alpe-Jadran pristvovala i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, a uz nju, i Larisa Križan Breljak, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove, te Tomislav Jarmić, kordinator Tematske koordinacijske točke za prevenciju od katastrofa, koji je o tome održao i prezentaciju.

Savez_Alpe_Jadran_3.JPG

Savez_Alpe_Jadran_2.JPG