Varaždinska županija pokreće novu tvrtku pod nazivom Autobusni prijevoz Varaždinske županije

V.V. | 5.12.2017. u 13:41h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinska županija pokreće novu tvrtku za javni prijevoz putnika pod nazivom Autobusni prijevoz Varaždinske županije, a cilj je građanima i svim posjetiteljima osigurati još bolju mobilnost u svrhu rada, obrazovanja, rekreacije i turizma. Ova mjera u skladu je s Master planom integriranog prijevoza putnika regije Sjever, koji obuhvaća Varaždinsku, Međimursku i Koprivničko-križevačku županiju.

Master plan je temeljni strateški razvojni dokument za uspostavu održive i kvalitetne mobilnosti građana na području triju sjevernih županija i vrijedi za razdoblje do 2027. godine.

Predviđa razvoj sustava integriranog prijevoza putnika, što će u praksi značiti harmonizaciju voznih redova između vlaka i autobusa, korištenje zajedničke prijevozne karte za vlak i za autobus, te učestale polaske i vlakova i autobusa. Ovakav sustav u svojim regijama primjenjuju gotovo sve razvijene zemlje Europe i svijeta poput Njemačke, Austrije, sjeverne Italije, Češke i mnogih drugih.

Nova tvrtka zasad neće posjedovati autobuse, ali je prema postojećim zakonskim rješenjima moguće sklopiti ugovore o suradnji s nekim drugim prijevoznikom. Nakon početka rada te ako tvrtka dobije koncesiju za županijski prijevoz, plan je da se kupe novi, suvremeni autobusi, i to sredstvima Europske unije. Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture ove je godine već pokrenulo natječaj za kupovinu novih autobusa namijenjen javnim komunalnim prijevoznim tvrtkama. Tako su nove autobuse nabavili, primjerice, zagrebački ZET i Auto Promet Sisak. Ministarstvo planira u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom pokrenuti još poziva za nabavu novih autobusa, što Varaždinska županija planira iskoristiti.

Model integriranog prijevoza putnika za regionalno povezivanje na području triju sjevernih županija prvi je takvog tipa u Hrvatskoj, odnosno to je prvi model koji se ne odnosi na velegrad i njegovu suburbanu regiju. Novi sustav će omogućiti znatno veći broj autobusnih kilometara te će, osim značajnog poboljšanja mobilnosti građana, omogućiti kako novoj tvrtki, tako i svim dosadašnjim prijevoznicima znatno više potencijalnog posla prijevoza.

Na području Varaždinske županije za prijevoz učenika osnovnih škola izdvaja se oko 7,5 milijuna kuna, a za prijevoz učenika srednjih škola oko 34 milijuna kuna godišnje. Županija od toga plaća ukupni prijevoz osnovnoškolaca i 25 % prijevoza srednjoškolaca kroz sudjelovanje Županije i partnera, dok ostalo plaća Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Osnivanje tvrtke ne iziskuje dodatna sredstva, a realizacijom cjelovitog projekta moguće je ostvariti značajne uštede javnog novca. Ante Klečina, sveučilišni pristupnik informatike, zaposlenik Županije, imenovan je na mjesto direktora, pa neće biti dodatnih troškova za županijski proračun.