Varaždinci, odsad ćete morati sterilizirati svoje kućne ljubimce Foto: Krešimir Đurić

Varaždinci, odsad ćete morati sterilizirati svoje kućne ljubimce

M.P./Varaždinske vijesti | 26.4.2018. u 08:10h | Objavljeno u Aktualno

Varaždinski gradski vijećnici na jednoj od idućih sjednica odlučivat će o prijedlogu odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca te načinu postupanja s napuštenim ili izgubljenim životinjama.

Njome će Grad, najavljeno je prilikom kolegija gradonačelnika u četvrtak, biti propisana obavezna sterilizacija jer je Grad, temeljem Zakona o zaštiti životinja koji je lani stupio na snagu, sada odgovoran za napuštene životinje.

- Jedini način da nema napuštenih životinja jest da propišemo sterilizaciju, da imamo čipirane životinje i da se konačno uvede red u tom sustavu - kratko je poručio gradonačelnik Ivan Čehok.

No, tijekom javnog savjetovanja s građanima stigli su brojne primjedbe na čl. 20. spomenute odluke kojom se određuje da se kontrola razmnožavanja pasa i mačaka provodi trajnom sterilizacijom koja je obavezna na području grada te su uvedene i neke iznimke.

- Iznimke se odnose na primjerice posjednike kućnog ljubimca koji su uzgajivači te imaju rješenje o registraciji uzgoja nadležnog tijela, ali su moguće i u slučajevima ako se radi o životinjama kod kojih zahvat sterilizacije ili kastracije nije preporučljiv iz medicinskih razloga te ako vlasnik da pisanu izjavu da će kontrolu razmnožavanja obavljati na drugi način - pojasnio je privremeni pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Roberto Krajcer.

Ova odluka, dodao je, nije usmjerena prema odgovornim vlasnicima kućnih ljubimaca niti se radi prisila, već je ona alat Grada kojim se mogu regulirati problematični slučajevi i mučenje životinja.

- Nije predviđena represija već uvođenje više reda i odgovornosti, a na korist životinja - ukazao je Krajcer, dok je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica napomenula da je Grad dosad izdvajao 300.000 kuna za udrugu Spas koja brine o napuštenim životinjama, dok je rebalansom osigurano dodatnih 200.000 kuna za sterilizaciju napuštenih životinja.

- Temeljem ove odluke, udruga Spas će voditi bazu, bit će zaduženi za traženje vlasnika napuštene životinje, a ako ga neće naći, morat će je zbrinuti - rekla je Malenica dodavši da je odlukom predviđena i legalizacija divljih hranilišta mačaka na rubnim dijelovima grada.