Uslijed remonta hidroelektrane na obali Varaždinskog jezera na stotine uginolog ribljeg mlađa. Jel' se šteta mogla izbjeći?

VV | 28.8.2022. u 12:15h | Objavljeno u Aktualno

Čitateljica nam je poslala slike s obale Varaždinskog jezera na kojoj se nalazi Hidroelektrana Čakovec. Prema njezinoj procjeni na obali se može vidjeti gotovo tona uginule riblje mlađi: somova, šarana, linjaka i ostalih riba uginulih uslijed ispuštanja vode iz akumulacijskog jezera. 

Na stranicama HEP-a sredinom kolovoza najavljeno je da će od 26. kolovoza doći do snižavanja vode u akumulaciji HE Čakovec radi redovnog godišnjeg pregleda i održavanja nasipa. Prema najavi, planirano je snižavanje vodostaja do 2 metra u odnosu na minimalni vodostaj u normalnim pogonskim uvjetima. Pritom se navodi da će se snižavanje razine vode u akumulaciji provoditi postupno "kako bi se ostvarile što sporije promjene razine vode i tako smanjio utjecaj na ihtiofaunu". Planirane aktivnosti trajat će do 4. rujna.

Čitateljica kaže da se to ranijih godina uslijed remonta nije događalo, ali da je ove godine velika količina drača u jezeru te se riblja mlađ nije mogla spasiti tj. ostala je u draču. 

Također smo se obratili i HEP-u s pitanjem što se poduzima kako prilikom ispuštanja vode ne bi došlo do pomora ribe te ćemo odgovor objaviti po njegovu primitku.